Soomes justiitsminister: koroonapassi kasutamine pole enam põhjendatud, kuna sellega piiratakse inimõigusi

Soome justiitsminister Anna-Maja Henriksson ütles, et koroona- või vaktsiinipassi kasutamine pole praeguses olukorras enam põhjendatud. Algsed koroonapassi kasutamise põhjused enam ei kehti.

Varasemate viiruse variantide puhul oli koroonapassiga võimalik ära hoida nakkuse levikut, kuna vaktsineeritud nii palju ei haigestunud. Nüüd on Omikroni variandi puhul olukord selline, et vaktsiin ei hoia ära enam haigestumist, vaid ainult raske haigestumise, ütles Henriksson.

Henriksson märkis intervjuus väljaandele Helsingin Sanomat, et piirangud peavad olema vältimatud ja proportsionaalsed.

Koroonapassiga piiratakse nende inimeste põhiõigusi, kes pole vaktsineeritud, kel pole negatiivset koroonatesti tõendit ega tõendit haiguse läbipõdemise kohta. Koroonapass ehk vaktsiinipass ei sobi seega kasutamiseks, kuna selle vältimatust ja proportsionaalsust on raske põhjendada.

Soomes ei toeta ka terviseamet enam koroonapassi kasutamist ega ka selle muutmist pelgalt vaktsiinipassiks. Vaktsiinipass tähendaks seda, et negatiivne koroonatesti tõend enam ei kehti.

Praegu on Soomes koroonapassi kasutamine peatatud kuni veebruari keskpaigani. Seda saavad aga ettevõtted omal algatusel kasutada. Henrikssoni sõnul tähendab kroonapassi kaotamine seda, et seda ei saa enam kusagil kasuda. Samas ei välista Henriksson, et seda võib tulevikus vaja minna. Võib juhtuda, et tuleb uus viiruse variant ja koroonapassi on vaja taas kasutada.

Peaminister Sanna Marin ütles, et piirangud on kavas kaotada veebruarikuu jooksul. Henriksson on sellega nõus, kuna piiranguid ei saa nö igaks juhuks alles hoida. Kui on näha, et inimesed nakatuvad, aga haiglaravi koormus ei tõuse, siis kaotatakse piirangud ära. Sama juhtub Henrikssoni sõnul ka mujal Euroopas.

Soome valitsus arutab piirangute kaotamist kolmapäeval, 2. veebruaril.

Kommentaarid
(Külastatud 1,137 korda, 1 külastust täna)