Soome terviseamet: koroonapassi jaoks oleks vaja 3 vaktsiinidoosi ja testi tulemust enam ei arvestataks

Soome terviseameti hinnangul tuleks koroonapassi jaoks vaja vähemalt 3 vaktsiinidoosi ja testi tulemust enam passi jaoks ei arvestataks.

See selgub terviseameti poolt sotsiaal- ja terviseministeeriumile edastatud hinnangust. Valitsus tahtis teada, kas passi jaoks oleks vaja kolme doosi ja kas testi tulemustega arvestamisest tuleks passi puhul loobuda, vahendab MTV.

Terviseamet ei avaldanud hinnangus arvamust selle kohta, kas koroonapass peaks olema kohustuslik või vabatahtlik. Küll aga võib terviseameti hinnangul tõdeda, et koroonapassi abil pole Omikroni variandiga seoses enam võimalik nakatumisi ära hoida.

Teisest küljest aitab koroonapass ära hoida raskeid, haiglaravi nõudvaid haigusjuhtusid ja seeläbi säilitada tervishoiu võimekust. Kuivõrd aga vaktsiinide võime raskeid juhtumeid ära hoida ajas väheneb, siis tuleks mõelda passi puhul 3. doosi vajalikkusele.

Terviseameti hinnangul võiks 3 doosi juurde liikuda järk-järgult. See võiks toimuda vanusegruppide kaupa.

Terviseamet on varem hinnanud, et kahe doosi mõju võib jõuda nulli pärast 20-24 nädalat (5-6 kuud).

Terviseameti hinnangul pole testimisel põhinev koroonapass enam mõjuv vahend raskete haigusjuhtude ärahoidmiseks. Delta variandi puhul olid vaktsineerimine ja testimine sarnase kaaluga nakatumiste ärahoidmise tagamiseks. Omikroni puhul aga ei hoia testimine enam ära nakatumisi.

Terviseameti hinnangul tuleks edaspidi koroonapass võimaldada vaid neile, kes on vaktsineeritud või haiguse läbi põdenud. Kui arvestada testidega, siis oleks see sama hea kui teenused oleksid kõigile avatud ilma piirangute ja passi nõudeta.

Kommentaarid
(Külastatud 3,342 korda, 1 külastust täna)