Soome politsei avastas suure narkolasti, mis oli seotud ka Eestiga

Ida-Uusimaa politsei avastas suure narkootikumide salakaubaveo juhtumi. Selle põhjal korraldati operatsioon Hollandis, kus konfiskeeriti üle 100 kilo amfetamiini. Kahtlusaluseid on mitmeid eri riikides.

Politseioperatsioon oli rahvusvaheline ja abi andsid nii Europol kui Eesti ja Hollandi politsei, vahendab Iltalehti.

Viimaste aastate suurimate narkojuhtumite jälile on jõutud tänu USA keskkriminaalpolitseilt FBI saadud infole. FBI omakorda sai kätte kurjategijate rahvusvahelise salastatud sõnumivahetuse ja edastas andmed eri riikide ametivõimudele. Ida-Uusimaa politsei uuritud juhtum pole FBI infoga seotud, selle avastas politsei iseseisvalt.

Juhtumi jälile jõudis politsei seoses igapäevase rutiinse politseitööga. Vantaal peeti eelmise, 2021. aasta juulis kinni mees, kellelt leiti 200 grammi amfetamiini. Mehe telefonist saadi kätte info, mis viitas suuremale narkogrupeeringule.

Politsei jälgis kinni võetud mehega seotud isikute liikumist ning kuulas pealt nende telefone. Septembri algul avastati, et kaks eesti meest sõitsid Soomest rendiautoga Kesk-Euroopasse. Oli info, et mehed sõitsid soomlasest peamise kahtlusaluse korraldusel Hollandisse narkootikumide järele.

Europoli Soome esindaja võttis kontakti Hollandi politseiga ja sealt saadi appi üks politseiüksus. Tuli palju pabereid täita ning taotleda lubasid, aga lõpuks sujus koostöö Hollandi ja Eesti ametivõimudega väga hästi.

Meeste liikumist jälgiti rendiautos olnud GPS saatja abil. Hollandi ametivõimud said infot auto liikumise kohta Soome ja Eesti politseilt. Hollandi politsei leidis auto lõpuks Tilburgi linnast Belgia piiri ääres. Politseinikud märkasid, et eesti mehed tassivad raskeid kotte autosse.

Soome politsei arutas, mida teha. Otsustati meeste liikumist jälgida, kuna arvati, et eestlased ise ilmselt ei too narkootikume Soome. See tegevus õigustas end, sest eestlased viisid narkolasti ühte läheduses asuvasse rekkade seisukohta, kus neid ootas eestlasest rekkajuht. Kauba transport oli juba eelnevalt tellitud ja kinni makstud ning transpordifirma ei teadnud, mis kaup see on.

Rekkajjuht aga teadis, millega tegu, kuna ta sai narkoveo eest tasu. Kui kaks eesti meest lahkusid, palus Soome politsei Hollandi kolleegidel rekkajuht kinni pidada. Rekkajuht saai kätte otse teolt ning rekkast avastati 113 kilo amfetamiini ja ligi 100 grammi kokaiini. Konfiskeeriti ka rekkajuhile makstud tasu 7000 eurot.

Tilburgis käinud eesti meestel lasti sõita Eestise välja, kus nad kinni võeti. Algul kaaluti ka seda, et lasta rekkal sõita lastiga Soome välja, aga seda peeti liiga ohtlikuks, kuna kardeti, et last läheb vahepeal kaotsi.

Kolm eestlasest kahtlussalust anti Eestist Soomele välja. Soomes vahistati lisaks kaks peamist kahtlusalust ja suuremad edasimüüjad.

Kokku kuulati kahtlusalustena üle 15 isikut. Eeluurimise käigus uuriti nelja erinevat narkootikumide salakaubaveo juhtumit.

Enne seda suurt lasti oli Soome veetud amfetamiini kolmel korral koguses üle 50 kilo. Narkootikumid müüdi maha peamiselt Soomes, aga ühe kilo vedu Soomest Eestisse uurib edasi Eesti politsei. Lisaks uuriti rahapesu ja narkoainete hoidmise juhtumeid. Konfiskeeriti üks varastatud ATV, relvi, elektrilised jalgrattad ja murutraktor.

Narkoainete müük toimus krüptoraha kaudu, mis oli politseile väljakutse, aga ka sellega saadi hakkama. Amfetamiin on Kesk-Euroopas praegu väga odav, tänu millele on Soomes müügist saadav tulu suur.

Kommentaarid
(Külastatud 1,092 korda, 1 külastust täna)