Soome piiriületuse piirangud püsivad kuni 31. jaanuarini – leeveneb kord neile, kes tervislikel põhjustel ei saa lasta end vaktsineerida

Soome piirikontrolli ja piiriületuse piirangud jäävad kuni 31. jaanuarini suures osas muutumatuks. Küll on piirangutes mõnevõrra leevendust neile, kes meditsiinilistel põhjustel ei saa koroonavaktsiini võtta. Valitsus otsustas teha muudatused 13. jaanuari istungil ja uus kord jõustub esmaspäeval, 17. jaanuaril 2022.

Sisepiirikontroll taastati tervenisti Soome ja kõigi Schengeni riikide vahelisele piiriületusele alates 28. detsembrist. Lisaks karmistati piiriületuse piiranguid ja tervisekaitsemeetmeid nii, et mõne erandiga nõutakse kõigilt välismaalt Soome saabujatelt tõendit täieliku vaktsiinikuuri läbimise või vähem kui kuus kuud tagasi läbi põetud koroonahaiguse kohta ning neile lisaks tõendist alla 48 tunni vanuse negatiivse COVID-19 testi kohta. Nõue kehtib 2006. aastal või varem sündinutele.

Kergendus neile, kes meditsiinilistel põhjustel ei saa koroonavaktsiini võtta

Detsembri lõpus tehtud sisepiirikontrolli otsust muudetakse nii, et Soome pääsevad inimesed, kes ei saa meditsiinilistel põhjustel COVID-19 vaktsiini võtta, kui neil on seda tõendav arstitõend ja tõend alla 48 tunni vanuse negatiivse COVID-19 testi kohta.

Samuti muudetakse välispiiriliikluse otsust selliselt, et Schengeni piirkonda mittekuuluvatest ELi riikidest lubatakse Soome siseneda isikutel, kes meditsiinilistel põhjustel ei saa võtta COVID-19 vaktsiini, kui neil on eelnimetatud tõendid. Ülejäänud kolmandate riikide puhul jätkuvad sisenemispiirangud kooskõlas varasema otsusega.

Välispiiriliiklus tähendab piiriületust Soome ja kolmandate riikide vahel väljaspool Schengeni ala.

Erandid piirikogukondade elanikele ja Ahvenamaale saabujatele

Erandina võivad Soome ja Rootsi ning Soome ja Norra piiriäärsete kogukondade elanikud ning Rootsi Norrtälje valla ja Ahvenamaa maakonna vahel reisivad isikud Soome siseneda, kui neil on kas kinnitatud COVID-19 vaktsiinikuuri läbimise tõend, tõend vähem kui kuus kuud tagasi läbi põetud koroonahaiguse või tõend mitte rohkem kui 7 päeva enne Soome saabumist tehtud COVID-19 testi negatiivse tulemuse kohta.

Negatiivset testitulemust ei nõuta Soome kodanikelt

Negatiivset koroonatesti tulemust ei nõuta Soome kodanikelt, Soomes alaliselt elavatelt välismaalastelt või isikutelt, kelle riiki sisenemisel on hädavajalik põhjus, näiteks kaalukad perekondlikud või muud kaalukad isiklikud põhjused. Kõigile reisijatele kehtivad aga nakkushaiguste seadusest tulenevad tõendite esitamise nõuded ja piirkondlike ametiasutuste otsused kohustusliku tervisekontrolli kohta.

Soomlastest turistid peaksid ka arvestama, et kuigi Soome pääseb ilma testita, võivad teistel riikidel ja lennufirmadel olla oma testinõuded.

Kommentaarid
(Külastatud 5,386 korda, 1 külastust täna)