Soome perejurist: Abielluda ei tasu enne, kui on selgeks tehtud, kui karm on seadus lahutuse puhul

Soome perejurist näeb oma töös, kui valus võib olla lahutus lisaks vaimsele hoobile ka rahaliselt. Ta väidab, et abielluda ei tohiks enne, kui on alla kirjutatud dokumendile, milles kinnitatakse, et on aru saadud, et ilma abieluvara lepinguta läheb lahutuse korral kõik jagamisele.

Perejuristi vaatevinklist on abielu majanduslik, juriidiline leping. Alates 1987. aastast saab kumbki osapool lepingu lõpetada ilma erilise põhjuseta. Pärast 6 kuu pikkust järelemõtlemisaega ongi abielu läbi. Kohus kuulutab pärast seda abielu lahutatuks, vahendab Yle.

Pärast seda jagatakase vara, seda nii kirikus kui ilmalikult sõlmitud abielu puhul. Paljudele tuleb see suure üllatusena.

Lahutuse puhul läheb Soomes jagamisele mitte ainult ühiselt soetatud vara, vaid ka enne abielu kummalegi poolele kuulunud vara. Inimesed peavad seda ebaõiglaseks. Soome abielu seadus on aga väga karm, tunnistab perejurist Katariina Kuusiluoma, kes töötab pere- ja pärimisõigusele spetsialiseerunud õigusbüroos Lexly. Soome abieluseaduse mõju tuleb paljudele lahutuse puhul üllatusena.

Noorelt abiellunutel enamasti pole vara, mistõttu ei peeta abieluvara lepingut vajalikuks. Samas aga peaks oma elu ette planeerima. Aastate jooksul saab näiteks makstud eluasemelaen ja vara hakkab kogunema. Üks kaasadest võib hakata ettevõtjaks. Või siis tegeletakse ettevõtlusega koos.

Soomlastel on kogunenud vara ja ligi miljonil on aktsiainvesteeringud. Lisaks on fondidesse investeerinud samuti ligi miljon inimest. Viimastel aastatel on eriti naised hakanud investeerima. Enamasti mõeldakse, et investeeritud raha kuulub endale. Ilma vastava abieluvara lepinguta aga tähendab investeerimine seda, et üks euro pannakse kõrvale endale, teine mehele.

Paljud investorid muretsevad päevaste aktsiahinna kõikumiste pärast, aga sellele ei mõelda, et lahutuse korral kukub investeeringu väärtus korraga 50 protsenti.

Suhtumine abiellu on nooremal põlvkonnal muutunud. Valmistutakse ka võimalikuks lahutuseks. Abieluvara leping on lihtsalt seletatuna selline leping, millega loobutakse mõlema poole või ühe poole õigusest teise poole varale, või osale varast. Abieluvara leping võib olla jõus kuni lahutuse või surmani.

Omapäi ei soovitata lepingut teha, kuna sellega võib valusalt kõrvetada saada. Tasub kasutada professionaalide abi. Allkirjastatud ja tõendatud lepingut ei saa jätta lauasahtlisse, see tuleb registreerida digi- ja rahvastikuandmete ametis (endise nimega maistraatti).

Lihtsa abieluvara lepingu tegemise eest küsitakse alla saja euro ja selle saab tehtud interneti teel. Registreerimine maksab 55 eurot.

Digi- ja rahvastikuandmete ametis on registreeritud ligi 270 000 abieluvara lepingut. 2020. aastal sõlmiti 8661 sellist lepingut. See on 33,8 protsenti eelneval aastal sõlmitud abielude arvust. Andmed ei pruugi kajastada päris täpselt tegelikku olukorda, sest lepingu muutmisel jääb registrisse alles ka vana leping, millele lisatakse uus.

Üle-eelmisel 2020. aastal sõlmiti Soomes 22 296 abielu. Samal aastal lahutati 13 365 abielu.

Kommentaarid
(Külastatud 1,975 korda, 1 külastust täna)