Soome peaminister: Peab valmis olema selleks, et söögikohad tuleb täielikult sulgeda

Kui koroona olukord Soomes halveneb, võidakse söögikohad täielikult sulgeda, ütles peaminister Sanna Marin.

Marin ütles täna laupäeval, 8. jaanuaril Yle hommikusaates, et praeguses olukorras peab kõigeks valmis olema. Marin kommenteeris eilset valitsuse koroonagrupi koosolekut, mis kestis ligi 8 tundi.

Marin ütles, et istung venis väga pikaks ja suure osa sellest võttis praegusest olukorrast ülevaate saamine. Lisaks vaieldi piirangute teemal.

Eriti palju kõneainet pakkus distantsõpe, mille käis välja sotsiaal- ja terviseministeerium, aga millele valitsus oli vastu.

Pere- ja põhiteenuste minister Krista Kiuru jäi eile reedel koolide distantsõppe sooviga valitsuses üksi. Marinilt küsiti, kas ta leiab sarnaselt Kiuruga, et tervishoiu võimekus on juba viimase piiri peal. Marin ütles selle peale, et terviseamet soovitas koole distantsõppele mitte saata, kuna see toob rohkem kahju kui kasu.

Marin ütles, et lastel on põhiõigused ja üks põhiõigus on õigus õppida. Terviseamet leidis, et distantsõpe ei oma praeguses olukorras nakkuse leviku piiramisel erilist mõju. Marin ütles, et valitsus oleks pooldanud sotsiaal- ja terviseministeeriumi soovi, kui terviseamet oleks seda soovitanud.

Peaminister tunnistas telesaates, et valitsusel pole enam võimalusi koroona levikut piirata. Valitsus püüab piirangutega võita aega, et võimalikult paljud inimesed saaksid kolmanda vaktsiinidoosi. Viirus on aga ühiskonnas nii laialt levinud, et selle piiramine on võimatu, märkis Marin.

Marin ütles, et ravipiirkonnad tegelevad praegu sellega, et säilitada tervishoiu võimekus, aga selleks on vaja piiranguid ja tervishoiusüsteemi tugevdamist, suunates ressursse koroona jälitusest vaktsineerimisele ning ravile. Marini sõnul tuleb teha palju tööd, et ühiskond selle omikroni üle elaks.

Marin ütles, et valitsuse eesmärk on, et võimalikult paljud saaksid jaanuaris-veebruaris kolmanda vaktsiinidoosi.

„Me loodame kõik, et see pandeemia ühel päeval lõppeb. Tõsiasi on aga see, et me ei tea seda ja me ei oska prognoosida ette tulevikku. On võimalik, et see kestab edasi,” ütles Marin.

Marin ütles, et valitsus pole sundvaktsineerimise teemat arutanud, kuigi paljud raskelt haigestunud on vaktsineerimata inimesed. Marini sõnul toob kasvav nakatumine omakorda kaasa haiglapatsientide arvu tõusu.

Marini sõnul arutas valitsus eile reedel ka söögikohtade täielikku sulgemist, aga asjaga tegeletakse edasi järgmisel nädalal. Marinilt küsiti selle peale, kas kõik söögikohad tuleks sulgeda. „Kõigeks peab valmis olema. On võimalik, et peame sellise otsuse tegema,” ütles Marin.

Valitsuse koroonagrupp otsustas eile reedel soovitada lõpetada igasugune huvitegevus siseruumides. Samuti piirati söögikohtade lahtioleku aega. Korraldada saab väikse ohuga väliüritusi, kui seal saab kontakte vältida. Siseruumides eraüritustel soovitatakse teha koroonatest, enne kui kohtutakse inimestega väljaspool oma peret. Korraga ei soovitata kohtuda enam kui 5 inimesega väljaspool oma peret. Kõik söögikohad tuleb sulgeda kell 18.

Kommentaarid
(Külastatud 1,583 korda, 1 külastust täna)