Soome naisel oli Kela toetuste pärast kaks korterit

Soomes on olnud juttu sellest, et töötute vanematega pere saab sotsiaalkindlustusametilt Kela vähem toetust kui üksikvanem, kuigi peres on lapsi ühepalju. Toetuste süsteem on pannud mõned paarid lausa abielu lahutama, seda vähemalt paberil.

Helsingi naine Susu elas pikalt koos mehega, kes oli töötu. Kui nad kokku kolisid, ei teavitatud sellest Kelat. Mees oli ametlikult kodutu, vahendab Iltalehti.

Paberi peal elas pere lahus ka siis, kui sündis laps 2017. aastal. Samal aastal võtsid nad teise korteri ja ametlikult elasid nad jätkuvalt eraldi. Kela maksis mõlema korteri eest.

Pere elas tegelikkuses koos 2-toalises üürikorteris, aga mees käis aeg-ajal tühjalt seisvas 1-toalises korteris, mille tema elukaaslane oli talle edasi üürinud toetuste saamise pärast hinnaga 550 euro eest kuus. Susu räägib, et ta teadis, et Kela maksab kõik kinni. Kui post käib eri aadressidel, siis saab rohkem raha.

Kui 1-toalises korteris tuli toruremont ja üürileping sai läbi, siis üüriti mehele uus korter hinnaga 650 eurot kuus. Kui nad oleks ametlikult koos elanud, oleks toetus olnud väiksem. Naine sai elatise, üksikvanema lapsetoetuse ja isegi suurema toimetulekutoetuse võrreldes sellega, kui nad oleksid ametlikult koos elanud.

Paar läks lahku 2019. aastal. Susu elab nüüd kahekesi koos 4-aastase lapsega. Kui ta kellegagi uuesti käima hakkab, siis ei kavatse ta ametlikult kokku kolida. Ta räägib, et ei mõtlegi uue mehega ametlikult kokku kolida, olgu ta töötav või töötu, kuna toetused väheneksid kohe. Kui mees käib tööl, siis peab tema oma palgaga ülal pidama ka naist ja last, mis on ebaõiglane.

Susu räägib, et teab mitut peret, kus on asjad samamoodi korraldatud – ehk on kaks korterit, kuigi pere elab tegelikult vaid ühes neist.

Susu räägib, et pere toetused peaks olema võrdsed olenemata sellest, kas elad üksi või kellegagi koos. Ta lisab, et Helsingis oleks palju enam vabu kortereid saada, kui toetuste süsteem muutuks. Selle raha, mille Kela maksab teiste korterite eest, võiks anda neile peredele, kes koos elavad.

Kela andmetel pole selge, kas see on lubatud, kui niimoodi kahte korterit toetuste pärast peetakse. Samas tunnistas Kela peretoetuste spetsialist Johanna Aholainen, et selline asi tundub kummaline. Ta tunnistab, et toetuste väljapetmine on harvaesinev. Praegu on Soomes käimas sotsiaaltoetuste reform, kus püütakse vähendada erinevusi toetuste maksmisel. Aholaineni väitel on kahju, et inimesed peavad tegema selliseid valikuid.

Kommentaarid
(Külastatud 1,999 korda, 1 külastust täna)