Soome haiglajuht: Omikron vallutab Soome mõne nädalaga, selle eest kaitseb vaid ühiskonna täielik lukkupanek

Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna HUS diagnostikajuhi Lasse Lehtoneni sõnul vallutab koroona Omkroni variant mõne nädala jooksul terve Soome.

Viirust on nii palju, et nakkusega kokku puutunuid on igal nädalal sadu tuhandeid. Kui tahetakse nakatumiste arvu piirata, tuleb ühiskond täielikult lukku panna ehk kehtestada nn lockdown.

Lehtoneni hinnangul vallutab Omikron järgmise nädala jooksul Turu ja Tampere. Viirus vallutab Soome 2-3 nädalaga. Nakatumiste arv kasvab kiiresti, kui koolid alustavad õppetööd. Lehtoneni hinnangul oleks võinud jõulupuhkust paari nädala võrra pikendada, vahendab MTV.

Lehtoneni hinnangul tuleb nakatumisi väga palju ja seda on näha kaks nädalat pärast koolide algust. Haiglaravi koormus saab olema väga suur veel veebruaris. HUS-i piirkonnas võib olla haiglas 150 koroonapatsienti.

Praegu on haiglaravi koormus juba väga suur ja tavapärane ravi kannatab. See asi läheb veel hullemaks, prognoosib Lehtonen.

Lehtonen ütles, et meedikuid on saadetud vaktsineerima ja järgmisel nädalal suureneb vaktsineerimine meedikute hulgas. Jõulude ajal olid paljud puhkusel ja vaktsineerimisi eriti polnud.

Eile kolmapäeval otsustas Uusimaa koroonagrupp, et kõik jõud suunatakse vaktsineerimisele, selle asemel, et testida ja jälitada. Testimise võimekus on 25 000 testi päevas, aga praegu suudetakse võtta päevas vaid 10 000 proovi. Selleks, et rohkem testida, tuleks värvata topeltkogus inimesi. Neid inimesi peab leidma meedikute hulgast, aga siis poole enam kedagi, kes patsiente ravivad. Testijaid saaks värvata kõrgema palgaga, aga siis pole enam neid, kes vanurite eest hoolitsevad.

Vastavalt sotsiaal- ja terviseministeeriumi juhistele vaktsineeritakse kolmanda doosiga esmasjärjekorras ära riskigrupid ja meedikud. Niisamuti käib see testimise kohta, et esmajärjekorras on riskigrupid ja meedikud.

Kommentaarid
(Külastatud 2,106 korda, 1 külastust täna)