Soome ettevõtjad võivad saada ajutist tööturutoetust 2022. aasta jaanuari ja veebruari eest

Soome ettevõtjad on saanud koroonaviiruse pandeemia ajal tavapärasest kergematel tingimustel ajutist tööturutoetust. Seoses koroona olukorra halvenemisega ajutine muudatus jätkub. Muudatuse kiitis president heaks 28. jaanuaril 2022 ja see jõustub 31. jaanuaril 2022.

Täistööajaga ettevõtjana töötaval isikul on põhimõtteline õigus töötushüvitisele pärast ettevõtluse täielikku lõpetamist. Koroonaperioodil on ettevõtjad saanud ajutiselt tööturutoetust, kui nende põhitöösuhe on koronapandeemia tõttu lõppenud või sissetulek vähenenud.

Ajutise tööturutoetuse saamise õigus eeldab, et:

  • ettevõtja põhitöösuhe on lõppenud või
  • tulu ettevõtlusest on alla 1103,92 euro kuus iga ettevõtjana töötava isiku kohta.

Abikõlblikkus ei eelda ettevõtte sulgemist.

Tööbüroos tuleb tööotsijaks registreeruda hiljemalt 15. veebruaril

Ajutise muudatuse alusel saab tööturutoetust maksta ajavahemikuks jaanuar – veebruar 2022.a. Muudatus kehtib 2022. aasta veebruari lõpuni. Tööturutoetuse maksmine eeldab, et isik registreerib end tööbüroos tööotsijaks ning tööbüroo esitab Kelale avalduse isiku õiguse kohta tööturutoetusele. Pärast seda saab ettevõtja taotleda Kelast tööturutoetust.

Tööturutoetust taotlev ettevõtja peab end hiljemalt 15. veebruariks 2022 tööbüroos registreerima tööotsijana, et oleks võimalik maksta tööturutoetust kogu jaanuari ja veebruari perioodi eest. Täpsemad juhised on tööturuteenuste kodulehel.

Esimene vastav ajutine töötuskindlustusseaduse muudatus jõustus 8. aprillil 2020 ja seda pikendati koroonaviiruse pandeemia jätkudes mitmel korral. Viimane ajutine muudatus kehtis kuni 30.11.2021.

Kommentaarid
(Külastatud 387 korda, 1 külastust täna)