Soome asjatundja: maksumaksja raha eest telliti 6 miljonit mõttetut koroona kodutesti

Soome viroloogiaprofessor Ilkka Julkunen ütles, et laste ulatuslik testimine praeguses koroona olukorras on mõttetu.

Samuti pole see professori väitel eetiline, et lapsed pannakse end kaks korda nädalas testima, kui täiskasvanutelt seda ei nõuta. Miks lapsed ohvriks tuuakse? Selle asemel peaks tähelepanu suunama veel vaktsineerimata inimeste vaktsineerimisele ja üldisele teadlikkuse tõstmisele nakatumiste vältimiseks, vahendab Iltalehti.

Laste nakatumiste hulk pole arvestades nende arvu ja suhet kogu rahvastikku eriti suur. Koroona juhtumeid pole lastel teistest rohkem.

Paljudes Soome linnades on üldse loobutud ulatuslikust koroona testimisest, jälitusest ja isolatsioonidest. Haiguspuhkusele jäädakse nagu kõigi teiste hingamisteede nakkuhaiguste puhul. Valitsus on teatanud piirangute leevendamisest alates 1. veebruarist.

Samal ajal soetab Soome hoolduskindluskeskus 10 miljoni euro eest 6 miljonit kodutesti. Esimesed testid saabuvad lähiajal. Praegu pole teada, millal testid täpselt saabuvad ja kas neid saab kasutada ka hiljem, kui epideemia olukord muutub.

Juhis kooliõpilaste koduse testimise kohta tuli sotsiaal- ja terviseministeeriumilt jaanuari alguses, aga Julkuneni arvates on see juhis vananenud. Nakkust on nii palju, et ühe grupi testimine ei anna enam midagi juurde. Paljud linnadki on hämmingus, et kuhu ja kuidas neid teste jagatakse.

Kodusel testimisel on mõtet siis, kui inimene kuulub koroona riskigruppi või tal on haigusnähud. Ametlik test soovitatakse teha siis, kui lapsel on mõni krooniline haigus, mis soodustab raskelt haigestumist. Julkuneni väitel peaks laps jääma koju, kui tal on haigusnähud või koroonatest on positiivne. Selles mõttes on testimine mõttekas, et inimene saab teada, et on nakatunud ja ei levita nakkust edasi.

Ilma haigusnähtudeta inimeste testimine aga pole eriti mõttekas ja jätkusuutlik. Kiirtestid ei anna ilma haigusnähtudeta inimeste puhul eriti head tulemust. Samas päev-kaks pärast haigusnähtude teket saab juba üsna täpse tulemuse. Ilma haigusnähtudeta aga ei tähenda negatiivne test veel nakkuse puudumist.

Kool võib soovitada lastel testide tegemist, aga praegune kord seda ei nõua. Testi tulemust ei saa edastada ka nakkushaiguste registrisse.

Kommentaarid
(Külastatud 1,023 korda, 1 külastust täna)