Paljud soomlased istuvad praegu kodus karantiinis, aga ametlikku otsust on raske saada

Koroona Omikroni variant levib nüüd kiiresti ja väga paljud nakatuvad, samuti on palju olnud kokkupuuteid nakkusega. Helsingi piirkonnas on iga päev tuhandeid uusi nakatumisi ning nakatumiste arv on pandeemia kõrgeimal tasemel. Palju põevad haigust kergel kujul.

Paljud on kodus karantiinis, aga ametlikku otsust pole kõik saanud, kuna koroonatestide tegemine ja koroonajälitus on ummikusse jooksnud, vahendab Helsingin Sanomat.

Terviseameti juhiste järgi peab positiivse koduse koroonatestiga jääma 10 päevaks koju isolatsiooni ning päevade hulka tuleb arvestada haigusnähtude algamisest.

Helsingis elaval Simol on juba teine nädal karantiinis. Ta sai eelmise nädala reedeks aja ametliku koroonatesti tegemiseks, kuigi oli enne seda mitu päeva haige olnud. Järgmisel päeval tuli telefoni sõnum, et testi tulemus on positiivne.

Simo räägib, et tal pole kunagi olnud nii suurt nohu kui nüüd. Nina on täiesti kinni. Praegu on tervis juba parem, aga ta on nädala lõpuni isolatsioonis.

Mees räägib, et täitis koroonajälituse blanketi vahetult pärast positiivse tulemuse saamist. Ta teadis juba ette, et ummikusse jooksnud koroonajälitusest vaevalt et keegi helistab. Nüüd loodab ta, et saab ka ametliku karantiiniotsuse, kuna tal on seda vaja töölt nakkushaiguse päevaraha saamiseks.

Kui majanduslik mõju ja haige olemine välja arvata, siis on Simo kodus olemist isegi nautinud. Muidu peab ta seoses tööga palju ringi liikuma, nüüd saab veidi vabamalt võtta. Koos elukaaslasega on ta käinud koroonatesti tegemas, aga muidu püsinud kodus.

Samas märgib Simo, et tal on vedanud, kuna ei pea olema isolatsioonis üksi ning haigus ei kulgenud raskelt. Ka kassid on kodus rõõmsad, kui nad on elukaaslasega mõlemad kodus.

Espoos elav Jussi on samuti kodus karantiinis. Haigestusid peres kõik: peale Jussi veel tema naine ja kaks teismelist poega. Täna kolmapäeval on Jussil ja tema naisel viimane karantiinipäev ning ka laste karantiin lõppeb käesoleval nädalal.

Pere põdes koroonat kergelt ja nüüd on kõik juba terved. Veel peab aga karantiinis vastu pidama. Karantiin on möödunud pere jaoks probleemideta, neil on kodus kõigil oma toad ja liikuda saab aias. Teismelised mängivad mänge ja vaatavad telekat, seda pole neile keelatud.

Kommentaarid
(Külastatud 548 korda, 1 külastust täna)