Lapimaale saabunud prantsuse pere maksis soome giidile kätte selle eest, et nad karantiini pandi

Jõulude ajal puhkes tüli Lapimaale reisile saabunud prantsuse pere ja nende soome giidi vahel pärast seda, kui selgus, et üks prantslastest oli haige.

Pärast seda teatas giid Sakke asjast terviseametkondadele, kes suunasid pere karantiini. Pere solvus ja rikkus ära neile antud soojad ülerõivad. Samuti pommitati giidi mobiilisõnumitega, mistõttu pidi giid nende numbrid blokeerima, vahendab Iltalehti.

Sakke räägib, et on kõige selle pärast pettunud ja pahane olukorra pärast, mis tema arvates on Lapimaa praeguse turismi olukorra jäämäe tipp. Prantsuse perest tõusis ka majanduslik kahju. Giidi aga ei häiri niivõrd majanduslik kahju, kui see, et pärast seda jäi sant enesetunne.

5-liikmeline prantsuse pere saabus Rovaniemisse 19. detsembril. Giid ootas neid lennujaamast väljas. Lennujaamas olid perel maskid, aga pereisal rippus see nina all. Esmamulje oli väga hea.

Giid sõidutas pere hotelli. Vanem tütardest paistis olevat väsinud.

Õhtuses programmis olid saun ja jääaugus ujumine. Pere poeg köhis jääaugu ääres koledasti ning vanemat tütart polnud enam kusagil näha. Giid ütles, et programmis saab osaleda ainult tervena.

Järgmisel päeval käidi grupiga uisutamas ja mängiti jääpalli. Pere käis iseseisvalt Arktikumis ja söömas. Pereisa rääkis, et tütar ja poeg olid käinud reisile eelneval õhtul ühel peol.

Kolmandal päeval oli programmis päev Lapimaal. Giid võttis nad hotellist peale ja programmis oli mootorkelguga sõitmine, kalapüük, lõkkel põdravorstide küpsetamine, võileivad ja kohv, mahl ja tee ning suusatamine.

Päeva lõpus sõidutas giid pere Tapionkylä jurtamajutusse. Hommikul pidi olema matk Posiole Korouoma jäätunud joa juurde. Minek aga venis poolteist tundi. Tütar oli juba väga haige. Pereema kutsus giidi eemale vestlema. Ema rääkis, et tütar oli olnud koos koroonahaigete sõpradega.

Giid pakkus emale välja, et peaks tegema testi. Ema ütles et ei, kuna siis peavad nad Soomest kohe lahkuma. Giid Sakke mõtles, mida peaks tegema. Plaane muudeti nii, et ta viis pere Napapiirile vaatama talvist Lapimaa loodust. Kõigepealt sõitis ta 25 kilomeetri kaugusele apteeki, et osta testid. Pereisa tuli apteeki kaasa, et osta vitamiine ja teste.

Napaiiril tegi peretütar testi ja see oli positiivne. Nad peatusid tee ääres, et osta süüa. Tütar kaasa ei tulnud, aga isa ja poeg tulid. Käik kestis kümmekond minutit. Isa ja poeg läksid poodi sisse ilma maskita. Päeva lõpus oli ette nähtud spaa külastus, aga see jäeti ära.

Giid küsis lõpuks, kas osta pitsad kaasa, või mita teha. Lõpuks otsustati võtta kaasas olnud toit majutuskohta ja soojendada seda kaminas. Kõik väljusid autost. Pärast seda giid seda prantsuse peret enam ei kohanud.

Mõte haigest perest jäi aga Sakket vaevama. Ta otsustas helistada arstina töötavale vennale. Ta sai teate, et peaks teavitama terviseametkonda. Nii ta ka tegi.

Enne kui giid jõudis perega uuesti ühendust võtta, oli pere jõutud juba karantiini panna. Sellest aga pere solvus. Pere liikmed kirjutasid, et giid muutis nende elu põrguks, oli rikkunud ära tütrel katsetel osalemise ja isal ärikohtumised, samuti rikkunud ära nii jõulude kui aastavahetuse veetmise.

„Hey you piece of shit, hope you had a great holiday with your wife and kids. Check the snowsuits,” kirjutas perepoeg (tõlkes: Hei, sina, sitaratas, loodan, et sul olid toredad pühad oma naise ja lastega. Vaata oma talvekombinesoone).

Giid mõistsis selle peale, et pere oli midagi ära lõhkunud. Kui ta läks kombinesoone ära tooma, siis olid need pandud prügikotti. Ühte kombinesooni oli kaenla alt põletatud. Teine oli mingi sinise ainega koos, kas hambapasta või millegi sellisega. Saabastesse oli valatud jogurtit ja mingit vedelikku. Giid kahtlustab, et sinna oli sisse kustud. Üks kombinesoon oli selline, et sinna oli kas peale kustud või valatud sinna suppi.

Giid tegi asja kohta kuriteoteate. Pärast seda oli giid ise koos naisega kümme päeva karantiinis ning tegi testi. Giid rääkis, et kasutas ise maski, aga õues mitte ja teinekord ka autos mitte. Tal olid haigusnähud, aga testid midagi ei näidanud. Jõulude ajal ei võtnud giid omale tööd juurde – osaliselt haiguse pärast, osalt seepärast, et kogu see süsteem oli teda ära tüüdanud.

Lapimaa ravipiirkonna nakkushaiguste peaarst Markku Broas tunnistas, et turistidega on seotud kõvasti lisatööd ja karantiine. Karantiinidega tegelevad omavalitsused ja ka turistide karantiini kulud tuleb kinni maksta omavalitsustel, kui seda ei kata reisikindlustus.

Broas ütles, et kõigele vaatamata on läinud suhteliselt hästi. Testitakse palju ja seetõttu on tulnud välja palju nakatumisi. Kahe nädalaga on turistide hulgas tuvastatud 265 nakatumist ning nad on paigutatud 10 päeva kestvasse karantiini hotellidesse või Rovaniemis ka mujale majutuskohtadesse. Broase väitel on seda üsna palju. Käesoleval nädalal on olukord hakanud paranema.

Kommentaarid
(Külastatud 2,941 korda, 3 külastust täna)