KUUM: Soomes on tõsine tervishoiu kriis – Helsingis võeti kasutusele varuhaigla, aga see saab ruttu täis

Soome tervishoid pole enam kuristiku serval, vaid juba kuristikus, räägivad meedikud. Näiteks Helsingis võeti täna esmaspäeval, 10. jaanuaril kasutusele Herttoniemi varuhaigla, aga see saab kohe täis.

Herttoniemi haiglasse paigutati täna kümmekond patsienti, aga nädala lõpus võib neid olla juba 50. Uue haigla kohtade arv sõltub meedikute saadavusest, vahendab MTV.

Suure pingutuse tulemusel on saadud appi eakaid meedikuid. Helsingi haiglatest on saadud samuti 1-2 haiglaõde osakonna kohta.

Varuhaiglasse võetakse eakaid patsiente, kes ei vaja intensiivravi ja hingamisaparaate, vaid tavalist palatiravi.

Varuhaigla avati Helsingi linna ning Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna HUS koostöös. Helsingi linna haiglates on praegu ravil 109 koroonapatsienti.

HUS-i haiglates on samuti olukord raske. Praegu ootab kümneid patsiente järjekorras, et saada palatiravile. Haiglad ei saa omakorda patsiente välja saata, kuna hooldekodudes ja koduhooldusel valitseb suur hooldajate puudus. Tekkinud on nõiaring, millest ei ole väljapääsu.

HUS-i valdkonnajuht Maaret Castrén ütles, et tervishoid pole enam kuristiku serval, vaid päris kuristikus. Olukord on väga raske. Täna hommikul oli patsiente, kes olid oodanud 45 tundi järjekorras erakorralise meditsiini osakonnas. On olnud ka neid, kes on oodanud üle 60 tunni.

Järjekorrad on pikad, kuna ka meedikud on haigestunud. Puudus valitseb igal tasandil. Praegu pole veel kaalutud erakorralise meditsiini osakonna sulgemist. See võib aga juhtuda, kui olukord läheb hullemaks.

Haiglates soovitatakse inimestel pöörduda erakorralise meditsiini osakonda vaid äärmisel hädavajadusel.

Tänasest loobuti Helsingis koroonajälitusest. Seda tehakse vaid raske haigestumise riskigruppi kuuluvate isikute puhul hooldekodudes.

Suure nakatumiste arvu tõttu tuvastatakse uusi nakatumisi nii suure viivitusega, et nende põhjal määratud karantiinidega ei suudeta enam nakkuse levikut piirata. Samuti ei suudeta enam nõustada ega karantiini määrata nakatunud isikuga koos elavaid inimesi ja lähikontaktseid. Nakkusega kokku puutunud võivad teha kodutesti ja minna tööle, kui neil puuduvad haigusnähud ja test on negatiivne.

Kommentaarid
(Külastatud 1,657 korda, 1 külastust täna)