KUUM: Portugalis hakkas koroona haiglapatsientide arv kiiresti kasvama

Euroopa vaktsineerituimas riigis Portugalis, kus praktiliselt kõik täiskasvanud on kahe doosidga koroona vastu ära vaktsineeritud, hakkas haiglates kiiresti kasvama koroonapatsientide arv.

Viimase ööpäeva jooksul lisandus haiglatesse 139 koroonapatsienti ja kokku on koroonapatsientide arv haiglates 1588. Neist 161 on raskes seisus intensiivis, vahendab Portugal Resident.

Portugali koroona ohutase on erakordselt kõrge ja viimase 14 päeva haigestumus 100 000 elaniku kohta on Maailma terviseorganisatsiooni andmetel 3497.

Portugalis on nakatumiste kordaja 1.24 ja täna esmaspäeval, 10. jaanuaril lisandus 20 212 uut nakatumist. Prognoositakse, et see number on homme teisipäeval palju suurem.

Kuigi Portugalis on koroonasurmade arv püsinud madal, paneb ometi imestama, et nii kõrge vaktsineeritusega riigis on sedavõrd palju nakatumisi. Portugal on kerkinud Euroopas nakatumiste tippu. Päris tipus on Küpros, kus on kehtestatud kõigi töötajate vaktsiinikontroll, Prantsusmaa, kus tahetakse kehtestada sundvaktsineerimine, Taani, kus piiratakse söögikohtadesse ja kultuuriüritustele sissepääsu koroonapassiga, umbes nagu Portugalis, ja Kreeka, kus vaktsineerimine on muudetud kohustuslikuks üle 60-aastastele.

Portugalis on selgunud, et olenemata vaktsineeritusest nakatub koroonaga ikka väga suur hulk inimesi. Maailma tervishoiuorganisatsioon WHO hoiatas eelmise aasta lõpus, et koroona Omikroni variant levib väga kiiresti vaktsineeritud inimeste hulgas.

Portugalis jagati eelmisel, 2021. aastal miljoneid vaktsiinidoose ja nende hulgas on registreeritud 21 595 kahjulikku kõrvaltoimet ning 116 eaka inimese surma pärast vaktsineerimist. Statistiliselt esineb üks vaktsiinide kahjuliku kõrvaltoime juhtum 1000 süsti kohta.

Raskete kõrvaltoimete juhtumeid registreeriti Portugalis 6939. Enamus kahjulike kõrvaltoimete juhtumeid – 10 993 – oli seotud Pfizer/BioNTechi (Comirnaty) vaktsiiniga (mida on kõige rohkem antud); järgnevad AstraZeneca (Vaxzevria) 6166 juhtumi, Moderna (SpikeVax) 2440 juhtumi ja Janssen 1878 kahjuliku kõrvaltoime juhtumiga.

Kokku elab Portugalis 10,3 miljonit inimest ja jagatud on 19,6 miljonit vaktsiinidoosi, millest osa on kolmandad doosid.

Vaktsineerimise järgsete surmajuhtmite puhul oli keskmine vanus 77 eluaastat.

Kommentaarid
(Külastatud 482 korda, 1 külastust täna)