KUUM: NATO riigid mobiliseeruvad Baltimaade kaitsele

NATO riigid mobiliseeruvad Venemaa rünnaku hirmus Balti riikide kaitsele. USA on pannud valmis 8500 sõjaväelast, Ühendkuningriik on valmis saatma kohale eriväelased ning Taani saadab Läänemerele fregati ja sõjalennukid Leetu.

Suurbritannia saadab piirkonda kohale väeüksused, kui Venemaa peaks ründama Ukrainat, hoiatas peaminister Boris Johnson. Suurbritannia saadab lisavägesid NATO liitlastele, see on Balti riikidesse, vahendab Daily Mail.

NATO on juba saatnud sõjalaevad ja lennukid Eesti ja Läti kaitsele, USA on valmis saatma piirkonda 50 000 sõjaväelast.

Boris Johnson ütles parlamendi liikmetele esinedes, et Venemaa president Vladimir Putin soovib Euroopa taas jagada mõjusfäärideks ning tema sihikul pole üksnes Ukraina.

Vene eriväelased on arvatavalt juba Ukrainas kohal, oodates vaid käsku. Venemaa on Ukraina piiri äärde koondanud enam kui 100 000 sõjaväelast, mida on rohkem kui kunagi varem.

Peaminister Johnson ütles, et Briti armee juhib NATO lahingugruppi Eestis ja kui midagi peaks juhtuma, siis tuuakse vägesid lisaks juurde. „Kui president Putin valib verevalamise ja hävitamise tee, siis peab ta aru saama, et see on nii traagiline kui mõttetu. Kui Venemaa läheb seda teed, siis paljude vene emade pojad ei tule koju,” ütles Johnson.

Briti väeosasid siiski sõjakoldesse ilmselt ei saadeta, sest Ukraina pole NATO liige. Selle asemel tugevdatakse NATO liitlaste kaitset Balti riikides.

Vene president Putin peab käesoleval nädalal läbirääkimisi Prantsuse presidendi Emmanuel Macroniga ning Vene, Ukraina, Prantsuse ja Saksa ministrid kohtuvad täna Pariisis.

Vene vägede rünnak Ukraina vastu oleks suurim operatsioon pärast Berliini ründamist Punaarmee poolt 1945. aastal.

NATO riikide praegune ühtsus on tulnud Putinile suure üllatusena. Samuti võivad saatuslikuks saada olümpiamängud, mis algavad 4. veebruaril ja Hiina võib Venemaa peale vihastada, kui sõda Ukrainas hakkab olümpiat varjutama.

USA räägib läbi gaasi ja nafta tootjatega Lähis-Idas, Põhja-Aafrikas ja Aasias, et toetada Euroopat, kui Venemaa peaks sõja korral keerama Euroopa kraanid kinni.

Taani on saatnud Läänemerele fregati ja F-16 hävituslennukid Leetu. Hispaania saadab laevad ning kaalub lennukite saatmist Bulgaariasse. Prantsusmaa on valmis saatma väed Rumeeniasse. Holland saadab F-35 lennukid Bulgaariasse.

Suurbritannia on saatnud juba Ukrainasse tuhendeid tankitõrjerelvi. Suurbritannias võrreldakse praegust olukorda 1939. aastaga, mil Saksamaa ja NLiit vallutasid koos Poola, mis käivitas teise ilmasõja.

Kommentaarid
(Külastatud 2,605 korda, 1 külastust täna)