KUUM: Koroonast räsitud Soomes vähendatakse testimist, et toime tulla haigetega – põhiprobleem on meedikute nappus

Soomes on vaatamata suurele vaktsineeritusele koroonaga nakatumiste arv pandeemia aja kõrgeimal tasemel. Positiivsed on juba ligi pooled koroonaproovidest, mis tähendab, et tegelik nakatumiste arv on ametlikust statistikast kordades suurem. Väga paljud inimesed on haiged.

Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna HUS diagnostikajuht Lasse Lehtonen ütles, et testimisel ja koroonajälitusel pole enam erilist mõtet, kuna nüüd on tähtis tervishoiu võimekuse säilitamine, vahendab MTV.

Lehtoneni väitel pole testimisest enam kasu, kui koroona levib kiiresti kogu ühiskonnas. Haiglas võib inimesi testida, et määrata raviotsuseid, aga näiteks koroona jälitusest on Helsingi piirkonnas juba loobutud.

Testimiselt ja jälituselt tuleks töötajad suunata patsientide ravi peale. Praegu on tekkinud tõsised probleemid haiglates just seetõttu, et pole enam töötajaid, kes patsientidega tegeleksid. Osa voodikohtadest on tühjad, kuna pole töötajaid. See on praegu kõige olulisem probleem, mille puhul valitsused senised otsused ei aita.

Haiglate olukorda leevendaks see, kui lühendataks koroonakarantiini aega. On oht, et niimoodi levib mingil määral rohkem nakkust, aga tervishoiu võimekus on praegu olulisem, märkis Lehtonen.

Mõni aeg tagasi tunnistas Soome sotsiaal- ja terviseministeeriumi kantsler Kirsi Varhila, et meedikuid on praegu vähem kui koroonapandeemia algul 2020. aasta kevadel. Lehtoneni väitel näitab see, et midagi on läinud metsa.

Lehtonen ütles, et meedikute vähesus näitab, et midagi on planeerimises läinud väga valesti. Praeguses pandeemia olukorras oleks meedikute arvu pidanud suurendama, mitte vähendama.

Kommentaarid
(Külastatud 4,840 korda, 1 külastust täna)