Kas teadsid? Kui parklas mõlgid teist autot, ei pea jätma oma andmeid ega midagi muud tegema

Kuigi teise auto mõlkimine pole lubatud, pole vaja kahju tekitades ise vastutust võtta. Kuigi viisakas inimene jätab sellisel juhul oma kontaktandmed ja lepib kokku kahju hüvitamises, siis seadus selleks ei kohusta.

Soome ülemkohtu 2014. aasta otsuse kohaselt ei pea kahju tekitaja teavitama kahju saanud auto omanikku. See otsus oli seotud Helsingis 2009. aasta juhtunud õnnetusega, kus autojuht mõlkis parklas teist autot, aga lahkus sündmuskohalt mingit kirja jätmata, vahendab MTV.

Ülemkohus asus seisukohale, et süütuse presumptsiooni kohaselt pole kellelgi kohustust end milleski süüdi tunnistada.

See aga ei tähenda, et tekitatud kahju ei peaks hüvitama ja antud juhtumi puhul mõisteti kahju tekitajale rahatrahv ühe pealtnägija ütluste põhjal.

Kui aga õnnetuse tagajärjel tekib kehavigastus, siis on kohustus aidata, seda olenemata süütuse presumptsioonist. Kannatanuga õnnetuses osaleja lahkumine sündmuskohalt on samuti kuritegu.

Soomes arvatakse üldiselt, et kui parklas teist autot mõlkida, siis peab jätma oma andmed või politseile teatama. Samas võib seaduse järgi inimene pärast teise auto mõlkimist sündmuskohalt rahumeeli lahkuda.

Kommentaarid
(Külastatud 1,608 korda, 1 külastust täna)