Kas kodune koroonatest või ametlik PCR-test? Kumb neist sobib Kela toetuse saamiseks?

Kui eesmärk on saada koroonaga seoses päevaraha, siis tuleb lasta teha ametlik PCR test. Muidu võib leebet koroonat põdeda ja testida kodus ilma ametliku tõendita, räägib Vaasa linna juhtiv peaarst Heikki Kaukoranta.

Kui oled koroonaga kokku puutunud ja ilmnevad koroona haigusnähud, siis tuleks broneerida aeg kas omavalitsuse terviseasutuses või erakliikus. Võib teha ka koduse koroonatesti. Koduste testide positiivsed tulemused on küllalt usaldusväärsed.

Haigusnähtudega aga ei tohiks kodust testi minna enam poodi ostma. Sellisel juhul tuleb paluda sugulaste või tuttavate abi, vahendab Ilta-Sanomat.

Kui saad koroonatestiga positiivse tulemuse ja on kavatsus taotleda nakkushaiguse päevaraha, siis on vaja omavalitsuse nakkushaiguste arsti kirja. Sellisel juhul tuleb pöörduda kas omavalitsuse ja eraõiguslikku testimispunkti.

Päevaraha saab küsida siis, kui koroona tõttu on sissetulek vähenenud, kuna omavalitsuse nakkushaiguste arst on määranud sind karantiini või isolatsiooni. Päevaraha saab taotleda ka siis, kui oled alla 16-aastase lapse hooldaja ja laps on määratud karantiini või isolatsiooni ning seetõttu ei saa tööd teha.

Kui aga Kela toetusi pole kavas taotleda, siis võib koroonat kodus põdeda ilma mingi ametlike tõenditeta. Sellisel juhul võib koroona tuvastada koduse koroonatestiga. Selline kord on tingitud nakatumiste suurest arvust.

Kui nakatumiste arv on väiksem, siis on tervishoiusüsteem võimeline tuvastama kõik nakatumised. Praegu aga toob karantiinide ja isolatsioonide määramine palju lisatööd. Samas ei pruugi kodutesti tulemus olla kõigile tööandjatele piisav tõend. Kõik sõltub tööandjast ja tööst. Mõned töötajad võivad jääda isolatsiooni ajal kodutööle. Samas pole teistes töökohtades kodutöö võimalik ja tööandjale on vaja esitada ametlik tõend.

Kommentaarid
(Külastatud 1,563 korda, 1 külastust täna)