Kanadas tapab noori inimesi müstiline ajuhaigus, põhjust ei teata

Kanadas Atlandi ookeani ääres New Brunswicki maakonnas levib haigus, mis põhjustab aju lagunemist. Haigestuvad noored täiskasvanud.

Vaevused on muu hulgas mälu kaotus, luulud, unetus, käitumise muutumine, juuste väljalangemine, lihaste krambid ja valud, tasakaaluhäired, üldine ajutegevuse hääbumine, mis võib olla üsna kiire, vahendab Guardian.

Haiguse põhjust ei teata. Haigusele on pandud nimetus „New Brunswicki seletamatu neuroloogiline sündroom”. Ligi 50 inimest on nakatunud kindlasti, aga juhtumeid arvatakse olevat sadu. Vähemalt 9 inimest on selle haiguse tagajärjel surnud. Neist kaheksale on tehtud lahkamine. Ainus asi, mis selgunud on see, et tegemist pole Creutzfeldt–Jakobi tõvega.

New Brunswicki haiguse kohta teatakse, et see pole pärilik. See võib olla seotud keskkonnamürkidega. 2019. aastal alguse saanud haiguse olemasolu püüti pikka aega varjata, aga see tuli välja, kui ajakirjandusele lekitati Kanada terviseametkondade kiri.

Selles kirjas palutakse arstidel jälgida patsientidel Creutzfeldt–Jakobi tõve sarnaseid vaevusi ja teatada neist terviseametkondadele.

Juhtumid on teineteisega lähestikku. Ametivõimud pole täpsustanud, kus täpsemalt need juhtumid on esinenud. Haiguse põhjuseid on selgitamas mitme eri valdkonna asjatundjad, sealhulgas neuroloogid, keskkonnateadlased ja zoonooside ehk loomadelt inimesele kanduvate haiguste uurijad.

Praegu pole teada, mis seda haigust põhjustab. Teada on vaid see, et patsiente tuleb kogu aeg juurde ja neil kõigil on sarnane sündroom.

Teadlased on patsiente põhjalikult uurinud, kaasa arvatud mürkide suhtes. Uuritud on põhjavett, taimi ja putukaid, aga midagi pole leitud. On võimaik, et see haigus nakkab.

Ligi 30-aastane salapärast haigust põdev naine on olnud juba mõnda aega kõnevõimetu ja teda toidetakse sondiga. Selle patsiendiga tegelenud ligi 20-aastasel haiglaõe praktikandil on samuti avaldunud haigusnähud.

Teise juhtumi puhul haigestus naine, kes hooldas oma haiget meest. Nüüd on naine kehvemas olukorras kui tema esmalt haigestunud mees.

Samas on võimalik, et mingit salapärast haigust polegi olemas, vaid omavahel on seostatud sarnaste vaevustega, aga erinevate haigustega inimesi.

Kommentaarid
(Külastatud 2,229 korda, 1 külastust täna)