Kaks kuud pärast Omikroni avastamist on Lõuna-Aafrikas taastumas normaalne elu

Kui novembri lõpus Lõuna-Aafrikas koroona Omikroni variant avastati, siis sulgesid mitmed lääneriigid kiiruga oma piirid. Nüüd on Omikron taandumas Lõuna-Aafrikas, kus haigus möödus leebelt.

Omikroni puhul kardeti, et see põhjustab raskeid haigusnähtusid nagu oli olnud Deltaga. Lääneriigid sulgesid kiiruga oma piirid Lõuna-Aafrikast tulijatele. Lennu- ja turismifirmad tühistasid Lõuna-Aafrika reise vahetult enne tipphooaja algust, vahendab Helsingin Sanomat.

Umbes nädal pärast Omikroni avastamist tõdeti Euroopas, et viirus oli juba kohal. Samas märkisid Lõuna-Aafrika teadlased juba detsembris, et viirus ei põhjusta raskeid haigusnähtusid. Euroopa ja USA piirid püsisid aga kinni ja karantiinipiirangud karmistusid.

Lõuna-Aafrika immunoloogia professor Elizabeth Mayne ütles, et selleks ajaks oli viirus juba levinud igale poole, aga karistati Lõuna-Aafrikat, kus sellest kõige esimesena teada anti.

Nüüd, kaks kuud pärast viiruse avastamist on Lõuna-Aafrikas taastunud normaalne elu. Ligi 60 miljoni elanikuga riigis on alates 2021. aasta lõpust praktiliselt kõik piirangud kaotatud. Teisipäeval tuvastati riigis vaid ligi 3200 nakatumist.

Vaatamata kiirele levikule on Omikron leebem, nagu Lõuna-Aafrika epidemioloogid ja viroloogid juba varem väitsid. Lääneriigid aga Lõuna-Aafrika teadlasi ei uskunud. Maailmas ei huvitanud kedagi see, mida rääkisid Lõuna-Aafrika asjatundjad. Otsiti põhjuseid, miks Lõuna-Aafrikas kogutud infoga mitte arvestada.

Lääneriikide otsused piiride sulgemise kohta oli ülereageerimine. Kui ohu märgid olid õhus, siis Lääneriigid reageerisid. Kui aga teatati headest uudistest, siis seda enam ei kuulatud.

Omikron on põhjustanud vaid 5 protsenti kõikidest koroonasurmadest. Võrdluseks, Delta põhjustas ligi pooled koroonasurmadest. Delta räisis maailma tugevasti. Delta möllas ka Lõuna-Aafrikas, lisaks Zimbabwes, Malawis, Mosambiigis ja Namiibias.

Värskes Lõuna-Aafrika uuringus tuvastati, et Delta läbi põdenud inimesed võivad nakatuda ka Omikroniga, aga Omikroni põdenud ja vaktsineeritud enam Deltaga ei nakatu. Vaktsineerimata inimeste puhul ei selgunud, kas nad olid eri variante juba varem põdenud.

Lõuna-Aafrika asjatundjate arvates oli Omikroni mõju riigis vähene, kuna inimestel oli juba varasemate nakatumistega saadud immuunsus. Uuringute järgi olid enne Omikroni tulekut 75 protsendil Lõuna-Aafrika elanikest koroona antikehad, kuigi vaktsineeritus on riigis madal.

Kuigi pandeemia pole möödas, leeveneb koroona olukord nii Lõuna-Aafrikas kui mujal Aafrikas. Lõuna-Aafrika vaktsiiniasjatundja Shabir Madhi ütles, et kui lääneriikides jätkatakse nakatumiste vältimise poliitikat, siis kestab pandeemia veel mitu head aastat. Kui aga inimesed on läbi nakatumise saanud immuunsuse, siis võib olukord olla erinev.

Kommentaarid
(Külastatud 645 korda, 1 külastust täna)