Inimesi hämmastab Vantaa uus koroonajuhis: Kui oled koroonas, aga haigusnähud puuduvad, siis võid tööle minna

Vantaa linnavalitsus soovitab koroonaga nakatunud inimestel minna tööle, kui neil puuduvad haigusnähud ja nad ei saa teha kaugtööd.

Vantaa linnavalitsuse veebi ilmus täna esmaspäeval, 24. jaanuaril järgmine juhis: Kui oled nakatunud koroonaga, ja sul puuduvad haigusnähud, ning ei saa teha kaugtööd, siis võid minna tööle. Kui sul ilmnevad haigusnähud, teata nakatumisest ja jää koju.

Tänase esmaspäeva õhtul aga oli teadet muudetud ja see oli järgmine: Kui oled koroonaga nakatunud ja ilma haigusnähtudeta, siis jää viieks ööpäevaks kaugtööle. Kui sa ei saa teha kaugtööd, siis lepi oma tööandjaga kokku muu töö või õpingute osas, mida saad teha kodus. Haigustõendi saab väljastada vaid haigusnähtudega patsiendile.

Vantaa nakkushaiguste peaarst Kirsi Valtonen põhjendas uut juhist sellega, et ilma haigustunnusteta nakatunutele ei saa mingil moel hüvitada koju jäämisel sissetuleku kaotust, kuna karantiini otsuseid enam ei tehta.

Valtonen ütles, et Helsingi piirkonnas on praegu koroonat nii palju, et kui kodust väljud, siis tõenäoliselt saad nakkuse. Nüüd tehti reaalse olukorra põhjal käitumisjuhis. Esialgset varianti veidi muudeti, aga see ei lahenda probleemi.

Valtonen ütles, et juhised on seotud praeguse olukorraga, kus nakkust levib rohkem kui selle kohta on infot. Haigusnähtudeta nakatunutele ei saa määrata karantiine, kui neid ei jõuta teha isegi haigusnähtudega inimestele.

Juhis on Vantaa linnavalitsuse enda oma, see pole seotud teiste Helsingi piirkonna omavalitsustega. Valtonen lisas, et tööandjad võivad otsustada, et ilma haigusnähtudeta koroonapositiivsed võivad jääda koju ja maksta selle eest palka, aga mingit hüvitist nad selle eest ei saa.

Nakatunud inimeste tööle minek on ohtlik, aga suure tõenäosusega on töökohal teisigi nakatunud isikuid, kelle nakatumise kohta pole infot. Ja kui ilma haigusnähtudeta isikul tuvastatakse nakatumine, pole teada, kas see on värske nakatumine või vanast nakatumisest jäänud nähe või hoopis valepositiivne tulemus.

Kõigile neile aga, kes on nüüd hirmul, et saavad töö juurest nakkuse ütles Valtonen, et praegu peab kõigi puhul arvestama, et nad võivad olla naktunud, seda isegi siis, kui nad pole teinud positiivset testi. Tuleb kanda maski ja hoida ohutusvahet ning vältida suure seltkonnaga koos söömist. Ning lasta end vaktsineerida. Vaktsineeritud inimesed põevad koroonata enamasti kergelt.

Kommentaarid
(Külastatud 2,815 korda, 1 külastust täna)