Imelik lugu: suur Vene kaubalennuk tegi Moskvast Saksamaale lennates põike Soome

Soome asjatundjad ei suuda leida põhjendust, miks pidi suur Vene kaubalennuk Moskvast Leipzigisse lennates tegema põike Soome kohale.

Lennuk lendas üle Soome laupäeva õhtul. Tegu oli kas mingi provokatsiooni või siis spionaažiga. Arvatakse, et see oli seotud Euroopas pingestunud olukorraga, vahendab Yle.

Lennuk oli algselt teel Moskvast Murmanskisse, aga muutis poolel teel Oulu kohal kurssi ja sõitis üle Soome Saksamaale Leipzigisse. Lennuk oli Soome kohal Suomussalmist kuni Turuni. Sellele trajektoorile jääb Tikkakoskis asuv Jyväskylä sõjaväebaas, kus on muu hulgas õhuväe peastaap ja osa kaitseväe luureosakonnast. Sellele trajektoorile jääb ka Halli sõjaväelennuväli Jämsäs.

Lennuki lennutrajektoor on näha Flightradar24 veebis. Tsiviillennuk sai lennuloa ja lendas tavapärasel kõrgusel, Soome kohal 8,5 kilomeetri kõrgusel.

Asjatundjad ei oska sellisele kursi muutmisele leida ühtegi tavapärast põhjendust. Arvatakse, et sellega võidi jälgida Soome ametivõimude tegevust. Tavaliselt lendavad lennukid Moskvast Leipzigisse üle Baltimaade lõunaosa.

Üle Soome lendas Moskvast Saksamaale lennuk Boeing 747-8HVF, mis kuulub Vene transpordifirmale AirBridgeCargo. Tegemist on Venemaa suurima kaubalennufirmaga. Üle Soome pole see lennuk varem lennanud, aga sama lennuk on maandunud Helsingi-Vantaa lennuväljal.

Lennuk on tavaline kaubalennuk, sel pole luurelennukile omaseid antenne ja sensoreid. Tavaliselt sellised kahtlased luurelennud tuvastatakse. Soome õhujõud ei soovi juhtumit kommenteerida.

Ühe asjatundja arvates võis tegemist olla provokatsiooniga, et Läänes inimesi ärritada. Samas võis tegemist olla ka luurega. Soome reageerimine sellisele sündmusele võis anda Vene poolele infot Soome võimekuse kohta. Võidi jälgida, kuidas sellele reageerivad radarid või õhujõud.

Sellise operatsiooniga võidi hankida infot Soome õhujõudude võimekuse kohta. Samas saab ka satelliitidelt piisava hea ülevaate Soomes toimuva kohta.

Asjatundjate arvates võidi üritada ka Soome kaitsejõudusid segadusse ajada.

Kommentaarid
(Külastatud 776 korda, 1 külastust täna)