Hiina president asus toetama Kasahstani ametivenda, kuna kardetakse rahutuste kandumist Hiinasse

Hiina president Xi Jinping saatis toetusavalduse oma Kasahstani ametivennale märkides, et Hiina ei toeta mingisugust väliste jõudude sekkumist riigi siseasjadesse.

Xi ütles Kasahstani presidendile Kassõm-Džomart Tokajevile, et Hiina on valmis kriisi sattunud naaberriiki toetama. Hiinas kardetakse, et rahutused võivad üle kanduda naabruses asuvasse Xinjiangi maakonda, vahendab South China Morning Post.

Xi märkis, et Hiina mõistab hukka igasuguse sekkumise, mis kahjustab Kasahstani stabiilsust ja ohustab Kasahstani julgeolekut. Samuti on Hiina vastu neile jõududele, mis kahjustavad Kasahhi elanike rahulikku elu ning tahavad korraldada Kasahstanis „värvilist revolutsiooni”.

Hiina seisab vastu ka kõigile katsetele kahjustada kahe riigi omavahelist koostööd. Hiina on valmis Kasahstanile raskustes appi tulema.

Kasahstanis on praegu käimas viimase 30 aasta kõige suuremad rahutused, mille käivitajaks oli kütuse kiire hinnatõus. Venemaa on saatnud riiki rahuvalvejõud, vastates president Tokajevi abipalvele. Tokajev süüdistab mässus välismaal väljaõppe saanud terroriste.

Kasahstanis on suured naftavarud ja Hiina on teinud riigiga tihedat koostööd. Kasahstanil on Hiinaga 1700 kilomeetrit ühist piiri.

Mõned Hiina infoallikad on spekuleerinud, et Kasahstanis toimuva „värvilise revolutsiooni” taga on Lääneriigid. Seda peetakse aga vähetõenäoliseks. Küll on tõenäoline, et kui rahutused jätkuvad, siis sekkuvad välisriigid. Arvatakse, et Kasahstani valitsust süüdistatakse meeleavalduste mahasurumises.

Hiina ametlik seisukoht Kasahstani suhtes on olnud ettevaatlik. On märgitud, et Hiina toetab Kasahstani võimusid korra taastamisel.

Kasahstan on Hiina jaoks oluline, kuna sealt läheb läbi Hiina jaoks oluline transpordikoridor. Hiina on investeerinud enam kui 17 miljardit dollarit Kasahstani projektidesse. 2021. aasta 10 kuuga oli Hiina ja Kasahstani vahelise kaubavahetuse maht 20,8 miljardit USA dollarit ja aastane kasv 14 protsenti. Hiina on Kasahstani suuruselt teine kaubanduspartner ja suurim ekspordipartner.

Hiinas kardetakse, et kui rahutused jätkuvad, siis on ohus Hiina ja Kasahstani vahelise nafta- ja gaasitorud, mille rajamisse on Hiina investeerinud. Kasahstani rahutused on ühtlasi Hiina võimude jaoks karm õppetund.

Kommentaarid
(Külastatud 457 korda, 1 külastust täna)