Helsingi börs on suures languses

Intresside tõus USA-s on viinud börsid maailmas langusse. Intressid tõstavad võlakirjade tootlust ning vähendavad aktsiatulu.

Reedel alanud suur langus Helsingi börsil jätkus täna esmaspäeval. Vahetult pärast avamist kella 11 ajal oli börsiindeks 3 protsendiga miinuses. Indeks langes vähem kui 12 000 punkti peale, mis oli aastatagune tase, vahendab Yle.

Reedel langes indeks enam kui 3 protsendi võrra. Miinuses on kõik olulisemad ettevõtted.

Aktsiahindade langemise põhjus on intressitõus USA-s. USA keskpank planeerib käesoleval aastal tõsta intressi neljal korral, mis on kiirem tõus kui prognoositud. Intresse tõstetakse aastakümnete kiireima inflatsiooni tõttu.

Kõigepealt langesid kursid eelmisel neljapäeval USA-s, pärast seda reedel Euroopas ja Aasias.

Prognoositakse, et aastaid kestnud negatiivsete intresside aeg on möödas ja intressitase hakkab kiiresti tõusma. Kuivõrd vahepeal oli võimalik tulu teenida ainult aktsiatega, kerkisid aktsite hinnad pöörastesse kõrgustesse. Nüüd hakkab aktsiate hinnatase normaliseeruma.

Analüütikud ei oota aktsiaturu pikaajalist langust. Tegemist on lühiajalise korrektsiooniga, kus ülikõrgetelt hinnatasemetelt tullakse allapoole.

Kommentaarid
(Külastatud 574 korda, 1 külastust täna)