Euroopa Liit: korduvad vaktsiini tõhustusdoosid võivad nõrgestada immuunsüsteemi

Euroopa Liidu ametivõimud hoiatavad, et korduvad vaktsiini tõhustusdoosid võivad nõrgestada immuunsüsteemi ja omada soovitule vastupidist mõju.

Euroopa Ravimiamet EMA hoiatab, et iga 4 kuu tagant antavad korduvad vaktsiini tõhustusdoosid nõrgestavad immuunsüsteemi ja kurnavad inimesed ära, vahendab Bloomberg.

EMA leiab, et riigid peaks tõhustusdooside jagamise programmide vahele jätma rohkem aega ja siduma need külmaperioodi tulekuga erinevates maailma osades, sarnaselt gripivaktsiini andmisega.

See soovitus tuleb ajal, kui mitmed riigid plaanivad hakata inimestele andma juba teisi tõhustusdoose, soovides kaitsta inimesi Omikroni variandi eest. Jaanuari algul alustas Iisrael esimese riigina maailmas inimestele teiste tõhustusdooside, ehk neljandate vaktsiinidooside andmist.

EMA bioloogiliste terviseohtude ja vaktsiinide strateegia juht Marco Cavaleri ütles, et tõhustusdoose võib anda korra, või ka kaks, aga seda ei saa igavesti kordama jääda. Cavaleri sõnul peaks mõtlema, kuidas liikuda praegusest pandeemia olukorrast edasi endeemia olukorda.

EMA märkis samuti, et suukaudsed ja veeni kaudu võetavad viiruseravimid Paxlovid ja Remdesivir on piisavalt efektiivsed Omikroni vastu.

EMA hinnangul võivad esimesed Omikroni-vastased vaktsiinid tulla välja alles aprillis, kuna väljatöötamise protsess kestab 3-4 kuud. Mõned vaktsiinitootjad on lubanud välja töötada vaktsiinid, mis kaitsevad uute variantide vastu.

Kommentaarid
(Külastatud 1,263 korda, 1 külastust täna)