Enam kui 100 000 euro eest Jaguari müünud Soome firma peab maksma veel 94 000 eurot kohtukulusid, ja hüvitama auto maksumuse

Päijät-Häme kohus tühistas auto müügitehingu 2020. aastal enne jõule ja Ida-Soome ringkonnakohus jättis otsuse muutmata. Ringkonnakohtu otsus tuli kolmapäeval, 26. jaanuaril 2022.

Lahti ettevõtja ostis unelmate auto 2019. aasta kevadel. Ta lootis sellega sõita terve suve, aga läks teisiti. Esimene sõit lõppes pärast 150 meetrit naaberkinnistul ja pärast seda auto enam ei liikunud. Ees ootas pikk remendiperiood, vahendab Ilta-Sanomat.

Müüja poolt antud teabe kohaselt oli auto täiesti korras. Ostjale renoveeritud ja pealtnäha korras auto meeldis. Ostja usaldas müüjat, mis on Soomes suurimaid luksus- ja superautode müüjaid.

Ostja aga sai pahaseks, kuna müüja oli auto kohta andnud valeinfot. Jaguar oli seisnud ligi 30 aastat Rootsis automüügifirma vaateaknal. Autoga oli jutu järgi sõidetud vaid 10 533 kilomeetrit, aga tegelikkuses oli läbisõit vähemalt 35 000 kilomeetrit.

Müüja polnud rääkinud ostjale auto käivitusprobleemidest. Ostja arvates ei vastanud auto sellele, mis oli lubatud. Müügifirma üritas autot remontida, aga kui aega oli kulunud palju, tühistas ostja tehingu. Auto kasutamist takistasid käivitusprobleemid, mis polnud tühine asi.

Tamperes asuva autode müügifirma juhi arvates aga oli 50 aasta vanuse Jaguar E-Type viga nii tühine, et see ei õigustanud 104 000 eurose tehingu tühistamist.

Ringkonnakohus aga jäi kohtu varasemale seisukohale, et läbisõidu osas oli antud valeinfot, mida ka müüja tunnistas.

Ringkonnakohus tõdes, et ostja oli lootnud autoga suvi otsa ilma probleemideta sõita. Mootori silindripea roostet oli parandatud keevitusega, aga see ei mõjutanud kohtu hinnangul auto kasutamist ega väärtust.

Tuli välja, et juba aastaid enne auto müüki olid sel olnud käivitusprobleemid, mida ei saadudki korda, kuigi autot remonditi müüja kulul kolm kuud.

Kohtu hinnangul oleks müüja pidanud ostjale enne tehingut andma teada käivitusprobleemidest. Auto oli müügi hetkel kehvemas korras kui ostja eeldas. Tegemist oli tarbijakaitse seaduses sätestatud veaga, mis võimaldas ostjal tehingu tühistada.

Müüja peab tagastama ostjale auto maksumuse, lisaks maksma kinni kohtukulud summas 94 000 eurot. Ringkonnakohus otsustas üksmeelselt tehingu tühistamise kasuks.

Nüüd saab edasi kaevata ülemkohtusse, kui selleks saadakse menetlusluba.

Kommentaarid
(Külastatud 2,544 korda, 1 külastust täna)