Aruanne: Soome tuuakse Eesti kaudu ehitustöötajaid Valgevenest ja Ukrainast, kellele makstakse väga madalat palka

Soomes on ehitussektoris kujunenud välja olukord, kus valdav osa töötajast on allhanke- või renditöötajad, kellele makstakse Soome mõistes väga madalat palka.

Soome majanduse analüüsiettevõtte Finnwatch värske aruande kohaselt tuvastati 2020. aastal ettevõtete kontrolli käigus 85 protsendil juhtudel puuduseid Lõuna-Soome lähetatud töötajatele palga maksmisel, vahendab Taloussanomat.

Lähetatud töötajad on sellised töötajad, kes muidu töötavad mõnes muus riigis, aga kelle teises riigis asuv tööandja saadab teatud ajaks Soome tööle.

Selliseid lähetatud töötajaid tuleb Soome põhiliselt tööle ehitusele ja need lähetused põhinevad tavaliselt allhankel ehk projektilepingul või tööjõu rendilepingul.

Eriti hull on ehitusobjektidel ukrainlastest ja valgevenelastest töötajate olukord. Soome saabub väga palju neid, kel puudub tööluba.

Kui Soomes taastati piirikontroll, siis saabus sadamate kaudu hulgaliselt ilma tööloata töötajaid.

Soome töökaitse ametkondadel on raske sekkuda, kui tegemist on lähetatud töötajatega, kuna nii töötajad kui neid lähetanud ettevõte tegutsevad Soomes väga lühikest aega. Sellised töötajad saabuvad Soome põhiliselt Eesti kaudu.

Soomes töötamise luba peab kontrollima kas peatöövõtja või töö tellija. Mõned ehitusfirmad kontrollivad tööloa olemasolu kõigi töötajate puhul. Probleem võib olla aga selles, et töötajaid lähetanud ettevõte võib öelda, et sellist infot ei tohi küsida.

Soome ehitusfirmade liidu Rakennusteollisuus RT andmetel töötab Soomes ehitustel ligi 15 000 lähetusega töötajat. Uusimaal on ehitusel vaid 13 protsenti Soome firmade töötajad. Mujal Soomes on see osakaal 22 protsenti. Ülejäänud töötajad on kas renditöötajad või töötavad nad allhankefirmade juures.

Eriti ulatuslikult võidakse Soomes ära kasutada neid töötajaid, kelle kodumaal on palju madalam palgatase.

Finnwatchi andmetel on näiteks ukrainlastest ehitajate olukord Soomes nii hull, et pole teada, kas kellelegi neist makstakse Soome tasemel palka. Tavaliselt on Ukraina kodanik esmalt sõitnud mõnda Euroopa Liidu riiki, näiteks Poola, ja pärast seda on talle väljastatud töötamist võimaldav D-viisa näiteks Eestis.

Tööandja on enamasti Eestis registreeritud riiulifirma, mis pole Eestis varem ehitusega tegelenud. Ettevõtte ainus eesmärk on saata töötajaid Soome. Kui Soomes tuvastatakse mingid eksimused palga maksmisel, siis on karistused naeruväärsed, näiteks 500 eurot trahvi.

Finnwatchilt said kiita Soome ehitusfirmad YIT ja Skanska. Neis ettevõtetes suheldakse välismaalastest töötajatega ja töötajatele tutvustatakse nende õigusi. Lisaks on need ettevõtted julgustanud töötajaid andma teada väärkohtlemisest ning koolitanud oma töötajaid väärkohtlemist avastama.

Skanska andis esmaspäeval teada, et muutis võõrtööjõu kasutamise tingimusi karmimaks. Alates märtsi algusest tohib Skanska objektidel töötada vaid Soomes väljastatud elamisloaga ja sellega seotud tööloaga või Skanska poolt väljastatud eriloaga.

Finnwatchi aruande tellis Soome ehitajate ametiühing Rakennusliitto.

Ulkomaalaisten alipalkkaus ja muut ongelmat riivaavat rakennusalaa – Finnwatch: Kahdesta maasta tulevilla erityisen huono tilanne

Rakennusalalla ulkomaalaisten osuus työntekijöistä on jo kolmannes pääkaupunkiseudulla. Ilman työnteko-oikeutta työskenteleviä on paljastunut tarkastuksissa runsaasti, Finnwatch kertoo tuoreessa selvityksessään. Ulkomailta Suomeen lähetettyjen työntekijöiden alipalkkaus ja muut epäselvyydet piinaavat Suomen rakennusalaa, vaikka ongelmat ovat olleet tiedossa pitkään, yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva järjestö Finnwatch kertoo tuoreessa raportissaan.

Kommentaarid
(Külastatud 939 korda, 1 külastust täna)