Vähemalt midagi head: koroona on gripi välja suretanud

Kui veel 2019. aasta lõpus ja 2020. aasta algul oli küllalt karm gripiperiood, siis koroonat tulekuga lõppes gripp nagu vastu seina.

Pärast seda grippi praktiliselt polnud eelmisel, 2020/2021 hooajal ja ka tänavu on gripi juhtumeid väga vähe, vahendab Jerusalem Post.

See, et eelmisel aastal polnud grippi terve talve jooksul on täiesti pretsedenditu. Praegu on mõned gripi juhtumid, aga haiglasse pole veel sattunud gripiga mitte keegi, ütles Jeruusalemmas asuva Hadassahi ülikooli arstiteaduskonna juht dr Alon Hershko.

Praegu ei osata gripi kadumise fenomeni veel seletada. On spekuleeritud, et see võib olla seotud näomaskide kandmisega, aga koroonaga nakatuvad ka need, kes kannavad maski. Põhjus võib olla viiruste omavahelises suhtes, kus koroona lihtsalt tõrjub teised viirused välja.

Dr Hershko väitel on praegu veel vara prognoosida, mis käesoleval talvel juhtuma hakkab. Arst soovitab kõigil lasta end igaks juhuks siiski gripi vastu vaktsineerida. Detsembri algul oli vaid 15 protsenti Iisraeli elanikest gripi vastu vaktsineeritud. Möödunud aastal oli see hulk 21 protsenti.

Gripivaktsiin ei hoia ära nakatumist, aga hoiab ära raske haigestumise. Sellega on gripivaktsiin sarnane koroonavaktsiiniga. Vaktsineeritud inimesed küll nakatuvad, aga nad ei satu haiglasse ja ei sure. Sarnaselt koroonaga võib ka gripp põhjustada raske haigestumise. Gripiviirus võib põhjustada südamepõletiku ja -puudulikkuse, kopsupõletiku ja ajukelmepõletiku. Pärast vaktsineerimist on haigusnähud leebemad.

Kommentaarid
(Külastatud 530 korda, 1 külastust täna)