USKUMATU: Soomele prognoositakse keskmisest palju soojemat talve

Kuigi praegu paugub Soomes erakordselt käre pakane, prognoositakse keskmisest palju soojemat talve. Kui see prognoos tõeks osutub, jääb praegune pakane võib-olla viimaseks.

Euroopa keskpikkade ilmaprognooside keskus ECMWF prognoosib Lapimaale keskmisest lausa 2 kraadi soojemat talve. Mujal Soomes on õhutemperatuur 1-2 kraadi tavapärasest kõrgem, vahendab Ilta-Sanomat.

Soome helendab kaardil punasega, kirjutab Foreca ilmateenistuse blogis meteoroloog Markus Mäntykannas.

Prognoosi kohaselt on jaanuarist märtsini Soomes keskmisest soojem tänu fööntuultele. Fööntuulte mõjul on Soomes olnud talvel 5-10 kraadi sooja. Käesoleval talvel võib sellist kevadist ilma Soomes olla üsna palju.

Mäntykannas samas märgib, et sellistesse pikkadesse prognoosidesse tuleb suhtuda teatud reservatsiooniga. Maakera põhjaosas on ilma prognoosimine keerulisem kui ekvaatoril. Võib juhtuda, et ilm tuleb prognoositule täielikult vastupidine. Soomes võib olla ilm talvel väga muutlik.

Uusi ennuste povaa lämmintä talvea: “Suomi helottaa kirkkaanpunaisena”

Jos ennuste toteutuu, pitkät pakkasjaksot jäävät talvella haaveeksi. Joulukuun alkua on vietetty Suomessa poikkeuksellisen kylmässä säässä. Kylmästä talvesta nauttiville Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen (ECMWF) tuore vuodenaikaennuste voi olla lohdutonta luettavaa. Mikäli vuodenaikaennuste toteutuu, joulukuun alun kaltaiset pakkasjaksot ovat kaukainen haave. Ennusteen mukaan tulevana talvena Suomessa lämpötila on tavanomaista korkeampi.

Kommentaarid
(Külastatud 1,992 korda, 1 külastust täna)