Tragöödia Soomes: paljud hooldajad peavad eriala vahetama

Paljud hooldajad peavad Soomes eriala vahetama, kui nad ei taha alluda vaktsineerimise sunnile. Üks neist on Petra, kes ei taha end vaktsineerida lasta ja teda hirmutab eriala vahetus.

Petra (nimi muudetud) on töötanud aastaid vanuritega ja ta peab seda oma kutsumuseks. Ometi ei taha ta lasta end vaktsineerida ja sundvaktsineerimine tekitab veelgi enam vastumeelsust, vahendab MTV.

„See on šokeeriv, hirmus ja kurb,” räägib Petra. Ta märgib, et ei usalda vaktsiine. Ta ütleb, et ei usu sellesse, et kui on uus ohtlik viirushaigus, siis leitakse kohe selle vastu vaktsiin.

Valitsus saatis täna parlamenti nn sundvaktsineerimise eelnõu. Tegemist on uue nakkushaiguste seaduse paragrahviga, mille alusel on võimalik nõuda sotsiaal- ja tervishoiu valdkonna töötajatelt koroona vastu vaktsineerimist.

Vanuritega töötav Petra oleks vamis end laskma kasvõi igal tööpäeval testida, kui ei peaks laskma end vaktsineerida. Ta räägib, et on ka praegu lasknud end palju testida iga väiksemagi nohu korral. Ta ei lähe kunagi haigena tööle.

Petra räägib, et lisaks on hooldajatel kaitsevahendid nagu näomask ja kindad.

Sotsiaal- ja tervishoiutöötajate vaktsineerimisest ja koroonapassi nõudest on sügisel Soomes palju räägitud. Petra räägib, et veel mõni aeg tagasi tundus see nii kauge asi, et ta pole jõudnud mõelda, mis saab siis, kui ta oma töö kaotab. Ta räägib, et ei uskunud, et selline asi läheb Soomes läbi, kuna Soome peaks olema vaba maa.

Kui aga vaktsineerimine muudetakse hooldajate jaoks kohustuslikuks, siis ei näe Petra muud võimalust kui eriala vahetada. Sellest on kahju, sest ta on oma valdkonnas töötanud enam kui 15 aastat. Ta peab seda oma kutsumuseks, telle see töö meeldib ja ta on selles töös edukas. Tema sõnul on hirmus mõelda, et ta peab eriala vahetama hakkama.

Petra tunneb ise paljusid sotsiaaltöötajaid, kes pole lasknud end vaktsineerida. Seetõttu kardab Petra, et hoolduse valdkonnas muutub töötajate puudus veel suuremaks, kui hooldajad eriala vahetavad. Praegugi on hooldajad viimse piiri peal, sest on raske leida asendajaid, kui keegi jääb haigeks. Samuti on vähe alles neid hooldajaid, kelle jaoks see ala on kutsumus.

Tuleviku suhtes tunneb Petra hirmu, kuna tal on võetud eluasemelaen. Samuti on tal pere ees kohustused. Tema abikaasa poole lasknud end samuti vaktsineerida ja kui sundvaktsineerimine laieneb ka teistele töökohtadele, jäävad nad mõlemad töötuks. Ta ei tea, mida siis ette võtta.

Kommentaarid
(Külastatud 11,277 korda, 1 külastust täna)