Teadlased: Soomes võib korduda Norra-sarnane koroonaplahvatus

Norras on koroona olukord praegu väga hull ja Soome teadlaste hinnangul võib ka Soomes korduda samasugune koroonaplahvatus nagu oli Norras.

Norras on kasvanud plahvatuslikult nii koroonaga nakatumiste kui ka haiglapatsientide arv. Koroona uus tüvi Omikron peaks muutuma Norras domineerivaks lähipäevil. Aastavahetusel võib Norras tulla 90 000-300 000 koroonaga nakatumist päevas. Norras elab 5,4 miljonit inimest ehk ligikaudu samapalju kui Soomes.

Aalto ülikooli matemaatika ja süsteemianalüüsi osakonna abiprofessor Pauliina Ilmonen ütles, et kõige pessimistlikum stsenaarium realiseerub siis, kui mingeid piiranguid ei rakendata. Seetõttu on hea, kui prognoose tehakse, sest elu on näidanud, et tavaliselt jäädakse meetmetega hiljaks.

Soomes oli kevadel hirm, et nakatumiste arv hakkab plahvatuslikult kasvama, seetõttu lükati kohalike omavalitsuste valimised edasi. Kõige hullem jäi tulemata, aga evolutsioonibioloogi Tuomas Aivelo sõnul polnud toonased prognoosid nii realistlikud kui nüüd Norra puhul, vahendab Iltalehti.

Norra puhul on hinnangud reaalsuse piires. See tähendab, et 300 000 nakatumist päevas pole võimatu, aga see on ebarealistlik. Optimistlik stsenaarium on Norras 10 000 nakatumist päevas, aga ka see on väga suur arv.

Järgmised paar nädalat pole otsustavad mitte üksnes Norra, vaid kõigi Põhjamaade, kaasa arvatud Soome jaoks. Seetõttu peaks olema ettevaatlik kõigi suuremate üritustega, ja seda isegi siis, kui nõutakse koroonapassi. Norras juhtus nii, et kui viirus läks levima, oli selle levikut võimatu peatada.

Aivelo hinnangul on Soome umbes nädala võrra Norrast maas. Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonnas HUS on olukord nädal maas sellest, mis Norras praegu toimub. Arvatavalt läheb Soomes areng samamoodi nagu Norras.

Norras prognoositakse, et 19-25. detsembri paiku moodustab Omikron pooled nakatumistest. Soomes võiks see juhtuda samal ajal ja see hakkab mõjutama nakatumiste arvu.

Norra eelis võrreldes Soomega on see, et seal on antud rohkem kolmandaid vaktsiinidoose. Seetõttu võib arvata, et Soomes satub haiglasse rohkem inimesi kui Norras.

Praegu pole veel piisavalt infot vaktsiinide mõju kohta Omikroni variandile. Esmase teabe põhjal suudab Omikron varasematest variantidest paremini vaktsiinide kaitsest läbi murda. Samuti on küsimärk see, kui palju põhjustab Omikron raskeid haigusjuhtusid. Soomes vaadatakse nüüd teraselt haiglapatsientide arvu. Kui see hakkab tõusma, tuleb tegutseda kiiresti.

Kommentaarid
(Külastatud 1,887 korda, 1 külastust täna)