Soomes tuntakse huvi, kuidas arvestatakse kodukontori ja töövahendite soetamise maksusoodustust – maksujurist vastab

Soomlane küsib maksuportaalilt Taloustaito, kuidas arvestatakse kodukontori ja töövahendite soetamise maksusoodustust, kui käesoleval 2021. aastal oli kodutööpäevi üle 50 protsendi. Inimene kirjutab, et kodukontori maksusoodustus on 920 eurot, lisaks on ta ostnud 1350 euro eest töövahendeid (hinnad 350, 500 ja 500 eurot.

Vastab maksujurist Merja-Liisa Huolman-Lakari:

Puhaskasu sõltub sissetuleku suurusest ja maksumäärast. Maksukaardil toodud maksuprotsendi abil saab hinnata teenitud tulust mahaarvamiste netomõju.

Kui kaugtööpäevade arv ületab 50 protsenti kõigist tööpäevadest, saab kodukontori kasutamise eest maksusoodustust 920 eurot. Lisaks on ostetud töövahendeid 1350 euro eest.

Kodukontori kasutamise ja töövahendite ostmisega seotud mahaarvamine maksustatavast tulust on kokku 1520 eurot (1350 + 920 – 750). Töövahendite soetamine läheb maha korraga, kuna iga töövahend maksab maksimaalselt 1200 €.

Eespool toodud tulu teenimisega seotud kulud mõjutavad maksustamist ainult siis, kui kulud ületavad automaatset mahaarvamist 750 eurot maksumaksja kohta (2021. aastal). Näiteks kui tulumaksu lisaprotsent on 40 protsenti, siis on maksusoodustuse puhaskasu sõltuvalt lisaprotsendist 608 eurot.

Tulu teenimisega seotud kulude hüvitamine ei käi aga kodu ja töökoha vaheliste sõidukulude, ametiühingu liikmemaksu ega töötuskindlustusmakse kohta. Need arvestatakse alati maha tulu teenimisega seotud kuludest eraldi.

Inimesele kätte jääv rahasumma sõltub omakorda sellest, kui hästi on eelnevalt kinni peetud tulumaks kooskõlas lõpliku maksusummaga. Kui maksuprotsendi puhul ei võetud arvesse tulu teenimisega seotud kulusid, makstakse enam makstud tulumaks tagasi. Kui eelnev maksuprotsent on olnud liiga madal, peab vaatamata mahaarvamistele maksma lisamaksu.

Maksutatavast tulust maha minevate soodustuste puhul on raske anda hinnangut „eurot kätte” summa kohta, seda erinevalt neist soodustustest, mis lähevad maha otse maksusummast.

Töövahendite maksusoodustuse arvestamine:

  • Kui üks töövahend maksab 1200 € või vähem, arvatakse selle maksumus maha aastas korraga. Sellise töövahendi kasutusiga on tavaliselt maksimaalselt kolm aastat.
  • Kui töövahend maksab rohkem ja selle kasutusiga on üle kolme aasta, arvatakse soetusmaksumus maha amortisatsiooni ehk kulumina. Kulum on maksimaalselt 25 protsenti aastas. Kui amortisatsioonist on järel 1200 eurot või vähem, arvatakse summa maha korraga.
  • 2020. aastal oli piirmäär 1000 eurot.
Kommentaarid
(Külastatud 380 korda, 1 külastust täna)