Soomes paisub peaministri peo-skandaal: tal polnud telefoni, mis peaks kogu aeg kaasas olema

Laupäeval Helsingi baarides pidutsenud Soome peaminister Sanna Marin andis teada, et ta ei saanud teada vajadusest kontakte vältida, kuna tal polnud kaasas telefoni. Tegemist on valitsuse telefoniga, mis peaks peaministril alati kaasas olema.

Kõik sai alguse laupäeva õhtust, kui selgus, et välisminister Pekka Haavisto on koroonaga nakatunud. Haavistol puuduvad haigusnähud, aga teda testiti seoses planeeritud välisreisiga, vahendab Ilta-Sanomat.

Haavisto osales reedel valitsuse istungitel, kus oli kohal ka peaminister Sanna Marin. Kui positiivse testi andnud isikul puuduvad haigusnähud, siis kaardistatakse tema kontaktid eelneva 48 tunni jooksul. Valitsuse istung mahub selle ajaraami sisse, vahendab Iltalehti.

Marin ise ütles oma kokkupuudet Haavistoga kommenteerides, et ta oli ühes ruumis, aga ei puutunud lähedalt kokku.

Peaminister on saanud mõlemad vaktsiinidoosid ja täielikult vaktsineeritud ei pea kehtivate terviseameti juhiste järgi pärast nakkusega kokku puutumist karantiini jääma. Samas võib nakkushaiguste arst teha ka teistsuguse otsuse. Näiteks Vaasas on pandud karantiini ka kahe doosiga vaktsineeritud inimesed.

Kui kahe doosiga vaktsineeritu on terve õhtu jooksul veetnud aega koos nakatunud isikuga, siis pannakse ta karantiini.

Praegu on Soomes muutnud olukorda Omikroni tüve levik. Turu linnavalitsus teatas mõned päevad tagasi, et Omikroni kahtluse puhul ei päästa karantiinist ka kaks vaktsiinidoosi. Praegu pole teada, kas Haavistol on Omikron. Ta on viimasel ajal palju reisinud.

Ajakirja Seiska andmetel pidutses peaminister Marin Helsingi baarides kella 4-ni hommikul. Valitsuse turvaüksus üritas valitsuse liikmeid laupäeva õhtul kätte saada, et neile edastada teade kontaktide vältimise vajaduse kohta.

Tekstisõnumis anti teada Haavisto nakatumisest ja vajadusest vältida kontakte, kuni on tehtud koroonatest ja saadud negatiivne tulemus. Sõnumid saadeti kell 20 ja 22.

Peaminister Marin ütles eile, et tal oli öösel kaasas vaid parlamendi telefon ja mitte valitsuse oma. Valitsuse telefonile tulevad nn VN-Tike sõnumid, mida edastab valitsuse turvaüksus. Ministritele antud juhendis on kirjas, et valitsuse liikmed peavad olema ööpäevaringselt kättesaadavad ja telefon peab olema kogu aeg kaasas.

Marin ütles, et ta sai Haavisto nakatumisest baariõhtu käigus teada, kui riigisekretär helistas tema parlamendi telefonile, aga riigisekretär oli öelnud, et kedagi karantiini ei panda, kuna kõigil on kaks vaktsiinidoosi.

Marini sõnul sai ta valitsuse turvaüksuse sõnumid kätte alles pühapäeval, pärast mida asus ta tegutsema. Marin lasi teha koroonatesti ja sai negatiivse tulemuse. Ta kavatseb täna iseseisvuspäeval end uuesti testida lasta.

Soome valitsus teatas täna pühapäeval, et peaminister Marin jääb kõrvale iseseisvuspäeva jumalateenistuselt, kuigi tema koroonatest oli negatiivne.

Nüüd on põletav küsimus, kuidas peaminister Marin oleks pidanud käituma. Ta oli baariõhtu käigus teadlik Haavisto nakatumisest, aga jätkas pidutsemist. Samas jättis ta nakkusega kokkupuutele viidates ära osalemise iseseisvuspäeva üritustel.

Tavalise kodaniku seisukohast vaadatuna on olukord keeruline. Näiteks ei maksta inimestele nakkushaiguse päevaraha, kui ei olda karantiinis. Kui kahe doosiga vaktsineeritu puutub nakkusega kokku ja nakkushaiguste arst karantiini ei määra, siis saab inimene justkui ise otsustada, mida ta teeb.

Pere- ja põhiteenuste minister Krista Kiuru teatas paar nädalat tagasi, et jäi karantiini pärast kokkupuudet nakatunuga, kuigi temagi on kahe doosiga vaktsineeritud.

Kommentaarid
(Külastatud 777 korda, 1 külastust täna)