Soomes nõutakse 21. detsembrist väljastpoolt ELi tulijatelt eelnevalt tehtud koroonatesti

Soomes jätkatakse valitsuse otsusega kehtivaid välispiiriületuse piiranguid ja karmistatakse tervisekaitsemeetmeid. Tänase, 16. detsembri valitsuse oma otsus jõustub 20. detsembril ja kehtib kuni 16. jaanuarini 2022.

Otsuse kohaselt peavad väljastpoolt EL-i ja Schengeni ala saabuvad täielikult vaktsineeritud reisijad esitama alates 21. detsembrist kuni 48 tunni vanuse negatiivse COVID-19 testi tulemuse ja lisaks vaktsineerimistunnistuse.

Nõue kehtib kuni 31. detsembrit 2021 nende kohta, kes on sündinud 2005. aastal ja varem ning alates 1. jaanuarist 2022 nende kohta, kes on sündinud 2006. aastal või varem.

Nõue ei kehti Soomes või mõnes muus EL-i või Schengeni riigis elavatele isikutele, kui nad naasevad oma elukohariiki, ega isikutele, kelle riiki sisenemisel on hädavajalik põhjus, näiteks mõjuvad perekondlikud asjaolud või muud mõjuvad isiklikud põhjused. Kõigile reisijatele kehtib aga nakkushaiguste seaduse järgne tõendite esitamise kohustus ning ja piirkondlike ametiasutuste otsused kohustuslike tervisekontrollide kohta.

Nagu varemgi, pääseb EL-i ja Schengeni riikidest Soome vabalt ilma reisipiiranguteta.

Samal ajal kaotatakse Lõuna-Aafrika riikidele kehtestatud eripiirangud. Koroonaviiruse Omikroni variant on juba laialt levinud kogu maailmas ja ka Euroopas, mistõttu ei peeta piiranguid ainult teatud riikidele enam vajalikuks.

Soome pääseb jätkuvalt vabalt Euroopa Liidu rohelise nimekirja riikidest

Soome valitsuse varasemate otsuste kohaselt on EL-i rohelise nimekirja riikide ja piirkondade elanikel Soome sissesõit lubatud piiranguteta. Rohelise nimekirja riigid on piisavalt hea haigusseisundiga riigid, mille jaoks Euroopa Liidu Nõukogu on otsustanud lubada EL-i piires piiranguteta reisimist.

Muude kui nõukogu soovituses nimetatud kolmandate riikide suhtes kehtivad piiriületuse piirangud kuni 16. jaanuarini 2022.

Sotsiaal- ja terviseministeerium ning piirkondlikud valitsusasutused juhendavad omavalitsusi terviseohutusmeetmete osas. Tervisekaitsemeetmete eest piiripunktides, sadamates ja lennujaamades vastutavad omavalitsused. Välispiiri ületusel kontrollib piirivalve tõendeid tervishoiuasutustega kokkulepitud viisil.

Kommentaarid
(Külastatud 428 korda, 1 külastust täna)