Soome peaarst soovitab eraldi koroonahaiglate rajamist

Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna HUS emaabi osakonna peaarst Eero Hirvensalo ütles, et koroonapatsientide raviks peaks looma eraldi koroonahaiglad.

Arsti väitel on lisaks HUS-ile koroonahaiglaid vaid mujale Soome. Hirvensalo vastutab HUS-is koroonapatsientide ravi planeerimise eest, vahendab Yle.

Arst ei pea silmas uute haiglahoonete rajamist, vaid koroonapatsientide ravi teistest eraldi. Arst ütles, et pikale veninud pandeemia kahjustab juba liigselt haiglate muud ravitööd. Nii ei tohiks enam pikalt jätkata.

Arsti sõnul on meil nüüd uus haigus, mis nõuab lisaressursse veel aastaid ja sellega peab tervishoiu planeerimisel arvestama. Koroonahaiglad oleks võimalik rajada tervishoiu nigelatele ressurssidele vaatamata. Koostööd võiks teha erakliinikutega.

Soome arst ütles, et personali puudus on väga suur, aga kui panna kokku kõigi raviasutuste ressursid, rahastus ja tahe, siis peaks see õnnestuma.

HUS-i osakonna peaarst ütles, et töötajaid on võimalik saada koroona leviku ärahoidmise poolelt ehk nakatumiste jälitamisest ja testimisest ning suunata nad tegelema raskete haigetega. Arvestama peab sellega, et koroonapatsientide arvu kasvuga suureneb vajadus ka täiendava ravipersonali järele.

Koroonapatsientide suunamine eraldi haiglatesse aitaks taastada normaalse töö teistes haiglates. Tuleb arvestada sellega, et koroonapatsiendid koormavad haiglaid veel aastaid. Samal ajal on palju muid haigusi, mida peab ravima.

Hirvensalo sõnul on praeguse mudeli järgi tegutsedes haiglad pidevalt eriolukorras. Varem on loodud näiteks eraldi tuberkuloosihaiglaid, kui olukord seda nõudis. Kui pandeemia järgi annab, saab koroonahaiglatest vabaneda nagu kunagi juhtus tuberkuloosihaiglatega. Uue mudeli saab kasutusele võtta enne järgmist koroonalainet.

Kommentaarid
(Külastatud 657 korda, 1 külastust täna)