Soome noorte seas võtab maad äärmusparempoolne mõtteviis

Soomes on praegu uurimisel äärmusparempoolse terroriünnaku planeerimisega seotud juhtum. Imestust äratab kahtlusaluste noor iga.

Äärmusparempoolsetel on praegu Soomes oma organisatsioonid, näiteks Rahvussotsialistlikud noored (Kansallissosialistinuoret) ja Uusimaa telg (Uudenmaan akseli), mis värbavad liikmeid koolide lõpuklassidest, vahendab Iltalehti.

Äärmusparempoolsed meelitavad noori poisse ja tüdrukuid vanuses 13-25 eluaastat. Praktiliselt igas Soome piirkonnas tegutsevad äärmusparempoolsed rühmitused. Esimene kokkupuude äärmusparempoolsusega on tavaliselt sotsiaalmeedias, kas Instagramis või Tiktokis. Pärast seda jätkub arutelu jututubades või nn hämaras veebis. Äärmuslased suhtlevad näiteks Telegrami kanali kaudu, aga ka muudes suhtlusveebides nagu Hommaforum ja Ylilauta.

Pärast kontakte veebis kutsutakse noori kohtumistele nagu vaid parempoolsetele mõeldud kontserdid, enesekaitsekursused või metsamatkad. Noored levitavad ka eri liiki propagandat. Näiteks rahvussotsialistlike noorte tänavakleepsusid on olnud Helsingist kuni Ouluni välja. 2020. aasta kevadel pandi rahvussotsialistide lendlehti lausa Vantaa postkastidesse.

Äärmusparempoolsete noorte tegevus teeb eriti muret Tamperes ja Soome idaosas. Kankaanpää, kust on pärit kahtlusaluse terrorirünnaku organiseerijad, asub Tamperest vaid 80 kilomeetri kaugusel. On võimalik, et on suheldud ka teiste piirkondlike ühenduste liikmetega.

Kommentaarid
(Külastatud 2,268 korda, 1 külastust täna)