Soome koroona ülevaade: nakatumiste arv kasvab ja intensiivravi üle koormatud

Uute koroonaviiruse juhtumite arv Soomes kasvab jätkuvalt. Eelmisel, 47. nädalal tuvastati üle 8000 uue koroonajuhtumi. Seda on üle 500 võrra enam kui eelneval, 46. nädalal. Viimase kahe nädala jooksul (15.–28. november) oli Soomes uusi koroonaga nakatumisi 279 saja tuhande elaniku kohta. Nädalatel 44–45 esines uusi nakatumisi 201 korral 100 000 elaniku kohta. Seni ei ole Soomes diagnoositud ühtegi Omikroni variandi põhjustatud koroonahaiguse juhtu.

Viimastel nädalatel on alla 12-aastaste laste nakatumine suurenenud, kuna nakatumine on kasvanud kõigis vanuserühmades. Ligikaudu 15 protsenti kõigist Soomes kogu epideemia ajal kinnitatud koroonaviiruse juhtudest on registreeritud alla 12-aastastel lastel. 46. ​​nädalal kinnitatud juhtudest diagnoositi 28 protsenti alla 12-aastastel. Nakatumiste jälgimise käigus kogutud andmete põhjal on alla 12-aastastel lastel suurem tõenäosus saada nakkus perekonnast ja muust lähiringist. Siiski on alla 12-aastaste laste haiglaravi vajadus väga harv ja selle esinemissageduse muutust ei ole täheldatud, kuigi nakatumiste arv on suurenenud, edastavad Soome terviseamet ning sotsiaal- ja terviseministeerium.

Eelmise, 47. nädala lõpu seisuga (28.11.2021) lisandus intensiivravi osakonda 31 uut koroonaviiruse patsienti. Novembri teisel poolel intensiivravisse sattunud koroonaviiruse patsientide arv nädalas on jäänud vahemikku 31–35. Raviperioodid on pikad ja intensiivravis viibivate koronaarhaigete arv on olnud varasemast selgelt suurem, 50 ringis.

Septembris-oktoobris sattusid vaktsineerimata inimesed koroonaga haiglasse 18 korda suurema tõenäosusega ja intensiivravile 30 korda suurema tõenäosusega kui vaktsineeritud inimesed.

Haigusega seotud surmajuhtumite arv oli 1. detsembri seisuga nakkushaiguste registri andmetel kokku 1348. Kahe nädala jooksul (17. novembrist 1. detsembrini) on registreeritud kokku 112 uut surmajuhtumit.

Eilse, 1. detsembri seisuga on 86,7 protsenti Soome 12-aastastest ja vanematest saanud vähemalt ühe vaktsiinidoosi, 81,8 protsenti on saanud vähemalt kaks vaktsiinidoosi ja 5,6 protsenti on saanud kolm vaktsiinidoosi.

Eelmisel, 47. nädalal tehti üle 128 300 koroonaviiruse testi. Testide arv on mitu nädalat tõusnud. Novembri alguses tehti teste umbes 87 800 nädala jooksul. Eelmisel nädalal testitud proovidest olid positiivsed 6,3 protsenti. 46. ​​nädalal oli osakaal 6,4 protsenti ja sellele eelneval kahel nädalal veidi alla 6 protsendi.

Koroona ulatusliku leviku tunnused on täidetud 15 piirkonnas: Ahvenamaa maakond ning Lõuna-Karjala, Lõuna-Pohjanmaa, Helsingi ja Uusimaa (HUS), Kanta-Häme, Kesk-Pohjanmaa, Kesk-Soome, Kymenlaakso, Lääne-Pohjanmaa, Pirkanmaa, Põhja-Pohjanmaa, Päijät-Häme, Satakunta, Vaasa ja Edela-Soome ravipiirkonnad.

Epidemioloogilise olukorra kohta esitatakse aruanne kord nädalas. Olukorrapilti uuendatakse kord nädalas terviseameti olukorra ülevaate veebisaidil. Hübriidstrateegia seirearuannete veebisaidil avaldatakse igal teisel nädalal neljapäeva pärastlõunal ulatuslik järelaruanne.

Kommentaarid
(Külastatud 1,135 korda, 1 külastust täna)