Soome juhtiv arst: koroonapass on vananenud, hullem koroonalaine on alles ees

Omikroni viirus ei avalda veel mõju Helsingi piirkonna haiglates, aga järgmised kaheksa nädalat saavad olema väga rasked, rääkis Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna HUS nakkushaiguste peaarst Asko Järvinen.

Omikron muudab pandeemia käiku ka selles osas, et koroonapassi ei saa enam usaldada. HUS hoiatas esmaspäeval, 20. detsembril, et patsientide arv kasvab Omikroni tõttu nii suurel määral, et ravi on raskendatud juba jõulude ja aastavahetuse ajal, vahendab MTV.

Järvinen ütles MTV uudistele, et pühade ajal on näha alles Omikroni laine algus. Arst lisas, et tema hinnangul hakkab patsientide arv kasvama juba käesoleval nädalal ning jõulupühade ajal veelgi rohkem. Kõige raskem aeg algab aga aasta algul, kui nakkus levib niisama kiiresti kui mujal.

Koroona olukord halvenes Soomes juba Delta variandi leviku tõttu. Internsiivravi koroonapatsientide arv HUS-i piirkonnas kasvas nädalavahetusel 16-ni, voodiosakonnas on ligi 40 koroonahaiget. Nädalavahetusel suri Soomes 39 koroonapatsienti.

HUS-i haiglates pole veel Omikroniga patsiente, seal on veel Delta patsiendid. Omikron on Soome alles jõudmas ja selle diagnoosimine võtab aega. Ametlikud kinnitused saabuvad alles aasta algul.

Tavaliselt läheb nädal, enne kui haigestunud hakkavad haiglaravile sattuma, ütles Järvinen. Omikroni laine aga saab olema väga ulatuslik, kui Soomes läheb samamoodi nagu Suurbritannias ja Taanis. Omikron levib 3-4 korda Deltast kiiremini. See suudab paremini vaktsiinide ja varasema haigestumisega saadud kaitsest läbi murda.

Kuigi Omikroni kohta pole kõik veel teada, arvab Järvinen, et haigestuvad ka kahe doosiga vaktsineeritud inimesed. Seetõttu levibki nakkus kiiremini, et vaktsineeritud levitavad seda edasi.

Nakatmiste arv kasvab väga kiiresti. Isegi kui Omikroniga nakatunutest satub haiglasse väiksem protsent inimesi kui Deltaga, tähendab suurem nakatumiste arv haiglaravi koormuse suurenemist.

HUS-i juhtiv peaarst Jari Petäjä kutsus kõiki inimesi, ka vaktsineerituid vähendama kontakte ja koroonapassi kõrvale jätmist vähemalt kuni aasta alguseni.

Koroonapass ei anna Omikroni puhul enam endist kaitset, kuna selle variandiga nakatuvad ka vaktsineeritud inimesed ja levitavad nakkust edasi, ütles Järvinen.

Järvinen ütles, et koroonapass on meditsiiniliselt vananenud ja ei anna enam sellist kaitset, mida ta peaks andma. Kui minna passiga mõnele üritusele, siis pole võimalik nakatumist vältida.

Praegu pole veel teada, mis laadi haigestumist Omikron põhjustab. Kui aga nakatumiste arv kasvab, siis läheb haiglates kitsaks. Omikroniga nakatunute arv on lihtsalt sedavõrd suur.

Järvinen ütles, et jaanuar ja veebruar saavad olema väga rasked. On tõenäoline, et plaanilist ravi tuleb vähendada, nii nagu 2020. aasta kevadel. Haiglasse jõuavad ka vaktsineeritud inimesed, aga nemad põevad haigust arvatavasti kergemini.

Kommentaarid
(Külastatud 3,871 korda, 1 külastust täna)