Soome arst hoiatab ravimite kahjulike kõrvaltoimete eest

Üle poole soomlastest ostab aasta jooksul käsimüügiravimeid ja neid kasutatakse erakordselt palju. Ida-Soome ülikooli dotsent ja arst Hannu Kokki ütles, et ravimite kahjulik mõju võib olla üllatav ja välja kujuneda pikema aja jooksul.

Kokki väitel võib terve inimene aeg-ajalt kasutada põletikuvastaseid ravimeid, aga need ei peaks kunagi olema esimene võimalus, vahendab Iltalehti.

Mida leebem on haigus või olukord, seda vähem tuleks ravimeid kasutada. Algul peaks mõtlema sellele, kas vaevusi oleks võimalik leevendada ilma ravimiteta või välispidise raviga. Paljud välispidised põletikuvastased ravimid on vähem ohtlikud kui suu kaudu võetavad.

Teisalt on selliseid olukordi, kus näiteks närvivalusid leevendavate ravimite võtmine on vältimatu ja kõrvaltoimed tuleb ära kannatada. Paljude närvisüsteemi ravimite kõrvaltoimed ilmnevad kohe, aga kasu tuleb välja alles mõne aja pärast. Sama on mõnede kopsuhaiguste ning südame- ja veresoonkonna ravimite puhul, millel võivad olla negatiivsed kõrvaltoimed, aga mis võivad pikemas perspektiivis päästa elu.

Kokki sõnul ei tähenda mõne ravimi negatiivne kõrvaltoime veel seda, et see ei sobi. Abi võib olla doosi vähendamisest ning mõned kõrvaltoimed leevenevad aja jooksul.

Euroopa mõistes kasutatakse Soomes erakordselt palju käsimüügiravimeid ja neid ostab üle poole soomlastest. Statistika järgi on vaid Island eespool Soomest. Mida põhjapoolsem on riik, seda enam käsimüügiravimeid tarvitatakse. Paljudes Lõuna-Euroopa riikides kasutatakse käsimüügiravimeid palju vähem.

Soomes on kõige levinumad käsimüügiravimid põletikuvastased valuvaigistid, mida võetakse liiga suurtes doosides ja liiga pikalt. Ibuprofeeni või paratsetamooli tuleks kasutada vaid päev või paar, maksimaalselt mõned päevad. Ibuprofeen suurendab südameprobleemide ja verejooksu ohtu, kurnab neerusid, ärritab seedesüsteemi ja võib vähendada viljakust.

Kui naistel ei taha rasestumine õnnestuda, siis soovitatakse ibuprofeen ära jätta ja vaadata, kas see mõjub. Uuringute järgi kahjustab ibuprofeen munaraku kinnitumist emaka seina külge ja võib raskendada raseduse algust ka muul moel.

Tähelepanelik peab olema paratsetamooli, aspiriini ja neid sisaldavate nn gripiravimitega. Laias plaanis on paratsetamool vähem ohtlik kui ibuprofeen, aga selle pikaajaline kasutamine kurnab neerusid ja maksa. Paratsetamooli-kodeiini ravimite kasutamisel võib paratsetamooli kogus kasvada kiiresti väga suureks.

Ninakinnisuse vastaseid spreisid ei tohiks kasutada rohkem kui nädala, kuna need õhendavad nina limaskesti ja võivad põhjustada pikaajalisel kasutamisel veel suurema limaskestade ärrituse. Sama käib kortisooni kreemide kohta. Kortisooni kreemid õhendavad nahka ja lisavad põletiku ohtu. Näiteks on sääsehammustuste vastu palju parem tarvitada mentoolkreemi.

Alternatiivseid ravivõimalusi tasub kasutada ka vanusega tekkivate liigeseprobleemide korral. Tavaliselt tarvitatakse liigeseprobleemide korral põletikuvastaseid valuvaigisteid või opioidiühendeid, mis aga suurendavad suremust. Nende asemel tasub liigesevalusid leevendada kondroitiinsulfaadiga, mis vähendab veresoonte lupjumist ja kaitseb seedesüsteemi. Samuti tasub kasutada glükosamiini, mis mõjub nagu süsivesikutevaene dieet ja leevendab organismis põletiku taset. Need ravimid võivad kokkuvõttes parandada inimeste tervist.

Teatud ravimite puhul on aga nende võtmine vajalik. Näiteks südame- ja veresoonkonna haiguste puhul on ainus võimalus neid ravida retseptiravimitega, mis alandavad vererõhku ja kolesterooli taset, vedeldavad verd ja eemaldavad organismist vedelikku.

Küll aga tuleb olla ettevaatlik koos retseptiravimitega võetavate käsimüügiravimite puhul, kuna mõned ravimid ei sobi omavahel kokku. Närvisüsteemi haiguste vastaste ravimite kahjulik mõju suureneb, kui neid võtta teatud käsimüügiravimitega. Eakate patsientide väsimus ja meeltesegadus võib tulla ravimitest, mitte nende puudumisest.

Paljud ravimid ärritavad magu ja soolestikku. Üks sellistest on prootonpumba inhibiitor pantropratsool, mida soomlased kasutavad väga palju. Pikaajalisel tarvitamisel pärsib pantropratsool B12 vitamiini imendumist, suurendab mao ja soolestiku bakteriaalse põletiku ohtu, põhjustab magneesiumi puudust ja suurendab luumurdude ohtu 10-40 protsenti.

Doktor Kokki sõnul pole kunagi hea asi ühe ravimi kõrvaltoimete leevendamine teise ravimiga. Käsimüügiravimite ostmisel tasub konsulteerida apteekriga. Lisaks teistele ravimitele võib ravimitel olla koosmõju koos loodustoodetega. Seetõttu tasub arsti juures või apteegis käies rääkida ausalt, milliseid tooteid kasutatakse. Paremini teatakse kahe ravimi koosmõju, aga vähem on teada kolme või enama ravimi või loodustoote koosmõju.

Ravimite määramine nõuab alati kaalumist, täpsust ja hoolsust. Ja ükskõik kui hästi on ravi läbi mõeldud, võivad esineda kõrvaltoimed. Kui ravimite mõju raskendab elu, tasub pöörduda apteekri või arsti poole.

Kommentaarid
(Külastatud 5,132 korda, 1 külastust täna)