Portugali juhtiv epidemioloog: Võibolla peaks laskma inimestel koroonaga nakatuda

Epidemioloog ja Portugali vaktsiinikomisjoni liige Manuel Carmo Gomes pakub seoses Omikroni levikuga välja lahenduse, inimestel võiks lasta koroonaga nakatuda.

Gomes ütles telesaates esinedes, et olukorras, kus paljud on vaktsineeritud ja Omikron on leebem kui Delta, siis on võibolla mõistlik lasta inimestel nakatuda loomulikul teel.

Epidemioloog ütles, et pole pooldanud immuunsuse saavutamist läbi massilise nakatumise, aga praegu ollakse küllalt erandlikus olukorras, kus praktiliselt kõik inimesed on vaktsineeritud ja tegemist on väga kergesti leviva nakkusega.

Gomesi sõnul on veel vaja täiendavat infot Taanist ja Ühendkuningriigist, kus nakkus on rohkem levinud.

Ühtlasi hoiatas epidemioloog, et Portugalis võib tulla lühikese aja jooksul kümneid tuhandeid uusi nakatumisi, millega tegelemine nõuab juba iseenesest palju ressurssi. Kui nakatumiste hulk on nii suur, siis pole võimalik iga üksiku juhtumiga enam tegeleda. Sellises olukorras on lihtsam lasta inimestel nakatuda loomulikul teel, kui rakendada kõik tervishoiu ressursid selle ärahoidmiseks.

Samas rõhutas Gomes, et on veel vara öelda, kas see on õige strateegia. Tema sõnul on tegemist endeemilise epideemilise (ühiskonnas laialt levinud) haigusega, mis põhjustab ebatavaliselt palju uusi nakatumisi.

Gomes ütles, et viirus on alles kujunemisjärgus ja sellel on veel palju energiat tegutsemiseks. Läheb veel aega, enne kui selgub, millise endeemilise olukorraga on tegu.

Piirangute koha pealt ütles Gomes, et praeguse seisuga pole olukord haiglates väga hull. Gomesi sõnul pole praegu näha, et peaks ohverdama majanduse, tervishoiu või rahvatervise. Kui aga selgub, et Omikron on ohtlikum kui arvatud, siis olukord muutub.

Gomes ütles, et kui Omikron ei põhjusta suuremat ohtu, siis on haiguse läbipõdemine eelistatum kui võtta viiendaid, kuuendaid ja seitsmendaid vaktsiinidoose.

Praegu on Portugalis otsustatud, et kevadel vaktsineeritakse inimesed ära neljanda doosiga. Portugalis on haiguse läbipõdemise teel saadud immuunsusest räägitud ka varem, kuna see annab parema kaitse koroona vastu kui vaktsineerimine.

Eile lisandus Portugalis 17 172 uut koroonajuhtu, mis on pandeemia aja rekord. Haiglaravi vajadus on hakanud samuti kasvama, aga seda mitte väga hullusti.

Kommentaarid
(Külastatud 2,563 korda, 1 külastust täna)