Paha lugu: soomlaste hulgas levinud geen võib tuua kaasa raske koroonasse haigestumise

Soomlaste hulgas levinud geen APOE4 võib lisaks Alzheimeri tõvele põhjustada ka raskekujulise koroonasse haigestumise.

Helsingi ülikooli ning Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna HUS teadlased on välja selgitanud, et APOE4 on seotud ka raskekujulise koroonahaiguse põdemisega. Geen on seotud nii raskekujulise haigestumise kui surmaga, vahendab Iltalehti.

Teadlased uurisid koroonat põdenud inimeste mikroskoopisi muutusi ajus ja seotust geeniga APOE4 pool aastat pärast koroona põdemist. Uuringu tulemused on avaldatud teadusväljaandes Acta Neuropathologica Communications.

Uuringu järgi on APOE4 geeniga inimestel kaks korda suurem tõenäosus saada koroona raske vorm. Lisaks esines APOE4 geeniga inimestel koroona tulemusel teistest enam aju mikroskoopisi verejookse. Teadlaste väitel võib geeniga APOE4 olla seotud ka koroona pikaajaline mõju. Sellest võib tuleneda näiteks jõuetus.

Uuring põhineb 46 000 inimese andmetel, kellest 2600 põdesid koroonat.

Kommentaarid
(Külastatud 1,582 korda, 1 külastust täna)