Omikron levib nüüd plahvatuslikult Soomes – sellised on nähud

Koroonaviiruse Omikroni variant on mõne nädalaga muutunud valitsevaks viiruseks, seda ka Soomes. Nüüd jääb loota vaid sellele, et vaktsiinidest on kasu, ütles Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna diagnostikajuht Lasse Lehtonen.

Ametlikult on tuvastatud 57 Omikroni juhtu, aga kahtluseid on juba mitu tuhat, rääkis Lehtonen. Haiglas veel Omikron välja ei paista, kuna haiglaravile satutatakse tavaliselt nädal pärast haigestumist. Omikron on Soomes muutunud levinuks alles käesoleval nädalal, vahendab Iltalehti.

Omikron nakkab palju kergemini kui varasemad variandid. Omikroniga nakatuvad ka need, kes on vaktsineeritud. Seetõttu kasvab nakatumiste arv plahvatuslikult.

Kasvanud on ka positiivsete testide osakaal. Lehtonen ütles, et neljapäeval, 16. detsembril tehti Helsingi piirkonnas 11 000 koroonatesti, neist 760 ehk 8,2 protsenti olid positiivsed. Need numbrid on väga kõrged võrreldes veel paari kuu taguse ajaga.

Lehtoneni sõnul on võtmeküsimus nüüd see, kas ja kuidas aitavad vaktsiinid Omikroni puhul ära hoida rasket haigestumist. Praegu on levinud arvamus, et vaktsiinid aitavad, vähemalt mingit määral.

Lehtoneni väitel pole aga kindel, et kaitset pakub teine doos, mis on saadud 3-4 kuud tagasi. Praegu on nakatumisi nii palju, et juba järgmisel nädalal ollakse targemad ja on näha, kui suureks kujuneb haiglaravi vajadus.

Lehtonen ütles, et Omikroniga nakatumine on kontrolli alt väljunud ja nüüd tuleb hoida pöialt, et vaktsiinidest on midagi kasu. Kui vaktsiinid ei aita, siis tulevad väga koledad jõulud.

Lehtonen loodab, et need eakad ja riskigruppi kuuluvad inimesed, kelle viimasest doosist on möödas üle 3-4 kuu, oleksid nüüd eriti ettevaatlikud. Nemad peaks asja rahulikult võtma ja vältima avalikke üritusi. Lehtonen soovitab FFP2 maski kasutamist. Lehtonen ise on saanud juba kolm vaktsiinidoosi.

Kolmas doos peaks pakkuma Omikroni puhul mingisugust kaitset raske haiguse vastu, aga see pole veel päris kindel. Lehtonen ütles, et temal on praegu fatalistlik tunne – läheb nagu läheb.

Praegu puutuvad paljud inimesed koroonaga kokku sellise vaktsineeritusega, mis neil parasjagu on. Praegu enam palju vaktsineerida ei jõuta, enne kui Omikron on Helsingi piirkonna vallutanud.

Kuigi teste tehakse nüüd palju, loodab Lehtonen, et testimise võimekus on piisav. Seni on inimesed saanud testile 16 tunniga ja tulemuse saab 11 tunniga. Praeguseni on see toiminud, aga võib tulla ette viivitusi. Nakatumiste tipp võib tulla enne jõule. Lehtonen tuletab meelde, et koroona kiirtesti negatiivne tulemus ei tähenda, et koroonat ei ole.

Kui on haigusnähud, tuleks koju jääda, seda isegi siis, kui kiirtesti tulemus on negatiivne. Kiirtest ei anna mingit garantiid.

Omikroni haigusnähud on olnud väsimus, kurgu kipitus, nohu, peavalu ja lihasvalud. Palavikku, lõhna- ja maitsemeele kadu ning köha eriti Omikroni puhul pole olnud. See info on aga pärit Lõuna-Aafrikast, kus paljud inimesed on koroona varem läbi põdenud, aga vähesed on vaktsineeritud.

Kommentaarid
(Külastatud 6,355 korda, 1 külastust täna)