Omikron ikkagi on väga ohtlik? Briti teadlane kummutab väited, et uus tüvi on leebe, Lõuna-Aafrikas kerkinud nakatumise kordaja R 3,5 peale

Briti juhtiv epidemioloog Meaghan Kall kummutab Lõuna-Aafrika väited selle kohta, et uus Omikroni tüvi on leebe. Lõuna-Aafrikas on nakatumise kordja R kerkinud 3,5 peale, see oli algselt väiksem kui 1. Ühendkuningriigis pole R kerkinud kordagi üle 1,6.

Lõuna-Aafrikas Guatengi maakonnas, kust Omikron teadaolevalt alguse sai on nakatumise kordaja R kerkinud mõne nädalaga 3,5 peale. Uus tüvi tõrjub seal välja senist Delta tüve, vahendab Daily Mail.

Võrdluseks, Ühendkuningriigis pole R kunagi olnud kõrgem kui 1,6. Lõuna-Aafrikas tervikuna on registreeritud koroonaga nakatumiste arv kasvanud nädalaga 370 protsenti ehk ligi viis korda. Mõne nädalaga on Omikronist saanud Lõuna-Aafrikas domineeriv koroona tüvi.

Lõuna-Aafrika värske uuringu põhjal nakatab uus tüvi vähemalt 2,5 korda kergemini neid, kes on eelnevalt haiguse läbi põdenud. See põhjendab, miks viirus levib eriti kiiresti Guatengi maakonnas, kus 80 protsenti inimestest on koroona läbi põdenud.

Seni pole veel teada, kuidas levib Omikroni tüvi vaktsineeritud inimeste seas, kuna Lõuna-Aafrikas on vaktsineerituid väga vähe, vaid 24 protsenti elanikest.

Briti juhtiv epidemioloog Meaghan Kall peab aga Omikroni palju ohtlikumaks kui Delta. Samuti on ta skeptiline väidete osas, et Omikroni haigusnähud on leebemad – tema väitel on nähud Lõuna-Aafrikas leebemad vaid seetõttu, et seal on inimesed koroonat juba põdenud.

Vaatamata leebetele nähtudele on Lõuna-Aafrikas hakanud kasvama haiglapatsientide arv. Briti uuringute põhjal annab koroonavaktsiini kolmas doos küllalt hea kaitse Omikroni vastu.

Kommentaarid
(Külastatud 4,706 korda, 1 külastust täna)