Maailma terviseorganisatsioon hoiatab, et ükski riik ei suuda end pandeemiast välja „tõhustada”, pigem pikendavad tõhustusdoosid pandeemiat

Maailma terviseorganisatsioon WHO on pahane rikaste lääneriikide peale, mis on hakanud elanikele välja jagama koroonavaktsiini tõhustusdoose ja seda olukorras, kus paljudes riikides pole inimesed saanud oma esimest doosigi.

„Ükski riik ei suuda end pandeemiat välja „tõhustada”,” märkis WHO peadirektor dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Dr Tedros hoiatas, et lääneriikide kolmandad vaktsiinidoosid raskendavad vaesematel maadel vaktsiinide saamist ja sellega pigem pikendavad pandeemiat, vahendab Independent.

Ühtlasi hoiatas dr Tedros, et on täiesti vale arvata, et tõhustusdoosidega on võimalik tagada ohutu pühade periood.

WHO peadirektor ütles, et massilised tõhustusdoosid löövad sassi ülemaailmse vaktsiinidega varustamise ning ainult pooled WHO liikmesriigid suudavad tagada aasta lõpuks 40-protsendilise vaktsineerituse, mis on olnud eesmärk.

Dr Tedros hoiatas, et pidevad tõhustusdoosid pigem pikendavad pandeemiat, mitte ei lõpeta seda. Vaktsiine kuhjatakse riikidesse, kus on juba niigi väga kõrge vaktsineeritus, samas kui teised riigid jäävad üldse ilma ning neis riikides koroona levib ja muteerub.

Dr Tedros märkis, et haiglasse sattumine ja surm ohustab põhiliselt neid, kes pole vaktsineeritud, mitte neid, kes pole saanud oma tõhustusdoosi. Eesmärk peaks olema käesoleva aasta lõpuks saavutada üle maailma vähemalt 40-protsendiline vaktsineeritus ja järgmise aasta keskpaigaks 70-protsendiline vaktsineeritus.

Kommentaarid
(Külastatud 5,984 korda, 1 külastust täna)