Lapimaa turistide nakatumised lähevad kalliks maksma omavalitsustele, mis peavad leidma karantiini ajaks eraldi pinna

Lapimaa omavalitsused peavad maksma kümneid tuhandeid eurosid turistide karantiini-aja majutuse eest. Jõulude ajal oli isolatsioonis ligi 80 välismaalast. Mõned karantiini määratud turistid on end ametivõimude eest varjanud.

Kõik isolatsiooni määratud turistid pole ära mahtunud majutusasutustesse või pole neil olnud raha, et veeta kümme päeva isolatsioonis hotellis. Kui näiteks reisikindlustus isolatsiooni kulusid ei kata, siis peavad peavarju leidma omavalitsused. Inaris ja Rovaniemis on pidanud omavalitsused leidma turistidele majutuse, vahendab Yle.

Rovaniemi linnal on turistide isolatsiooni tarbeks kümneid kortereid. Mõned neist on olnud kasutusel viimase paari nädala jooksul.

Rovaniemi linnapea Ulla-Kirsikka Vainio ütles, et linn on pidanud turistide isolatsioonide eest maksma juba kümneid tuhandeid eurosid. Osa sellest läheb maksumaksja taskust. Reisijate majutuse maksab lõpuks kinni riik, sest omavalitsused nõuavad pandeemiaga seotud kulud riigilt välja. Riik on lubanud katta omavalitsuste kulud sajaprotsendiliselt.

Lapimaale saabus jõulunädalal ligi 35 000 turisti. Paari viimase nädala jooksul on välismaalastel olnud Lapimaal ligi 90 koroonaga nakatumist. Isolatsiooni oli jõulude ajaks määratud ligi 80 välismaalast.

Lapimaa ravipiirkonna nakkushaiguste peaarst Markku Broas ütles, et välismaalaste hulgas on nakatumiste jälitamine raskem. Näiteks on neile raskem seletada, mida tähendavad karantiin ja isolatsioon. On olnud juhtumeid, kus välismaalased pole korraldusi täitnud ning neid pole olnud võimalik leida. Sellised juhtumid toovad palju lisatööd. Selliseid juhtumeid on olnud 20-30. Novembri keskpaigas alanud hooajast alates on välismaa turistidel tuvastatud kokku ligi 150 nakatumist. Välismaalaste nakatumiste osakaal on Lapimaal 15 protsenti.

Kardeti, et turistid toovad sisse palju uusi nakatumisi, aga nii see pole olnud. Praegu on olukord isegi parem kui hooaja alguses. Paari nädalaga on haiglavoodid koroonapatsientidest tühjenenud, kuigi nakatumiste arv püsib kõrgel tasemel.

Üks põhjuseid, miks olukord paraneb, on piirikontrolli tõhustamine. Läinud nädalavahetusel testiti kõiki väljastpoolt Euroopa Liitu tulnud reisijaid, kel polnud kaasas viimase 48 tunni jooksul tehtud negatiivset koroonatesti. 28. detsembrist laieneb see kord kõigile piiriületajatele.

Eelnev test ei hoia ära kõiki piiriületusega seotud nakatumisi. Võib juhtuda, et nakatumine tuleb välja alles pärast Soome jõudmist. Sellele vaatamata ei kujuta turistid endast suurt ohtu. Ohtlikumad on kohaliku elanikkonna hulgas levivad nakatumised.

Näiteks turismigrupid püsivad koos omas mullis. Nende reisid on lühiajalised ja kontrollitud. Nemad kujutavad ohtu ainult majutus- ja toitlustusasutuste töötajatele.

Kommentaarid
(Külastatud 472 korda, 1 külastust täna)