KUUM: Soomes valmistutakse Omikroniga nakatumiste arvu plahvatuslikuks kasvuks

Soomes valmistutakse koroonaviiruse Omikroni variandiga nakatumiste arvu plahvatuslikuks kasvuks. Omikron võib olla Soomes domineeriv tüvi juba nädala pärast.

Suurbritannias on Omikroniga nakatumiste arv kahekordistunud iga 2,5 päeva järel. Helsingi ülikooli evolutsioonibioloog Tuomas Aivelo ütles, et Omikroniga nakatumiste plahvatuslik kasv jõuab ka Soome, vahendab Ilta-Sanomat.

Praegu on teada, et Taanis on olnud nakatumiste arvu kasv väga kiire. Esimene juhtum tuvastati kaks nädalat tagasi. Käesoleva nädala neljapäevaks oli seal juba 15 protsenti uutest nakatumistest Omikron. Soome on olnud sellest arengust mõned päevad maas, nii nagu see on olnud varasemate tüvedega.

Soome Omikroni olukord pole teada, aga Taanis ja Suurbritannias, kus asja on rohkem uuritud, prognoositakse, et Omikron muutub valdavaks koroona variandiks juba jõulude ajal.

Analüütiku Ilkka Ravola prognoosi kohaselt on juba nädala aja pärast Soomes valdav osa koroonaga nakatumistest Omikron.

Kui Omikron levib, siis kasvab Aivelo väitel kiiresti nakatumiste arv. Omikron levib Deltast kiiremini ja praegused piirangud seda kinni ei hoia.

Soomes on palju vaktsineerimata inimesi, kes pole koroonat põdenud. See tähendab, et uus variant avaldab mõju haiglate koormusele. Soomega sarnanevaid riike on vähe, kuna Soomes on olnud väga vähe koroonaga nakatumisi. Soome on praegu raskes olukorras, kuna haiglate koormus on juba niigi viimase piiri peal.

Omikron levib kiiremini seetõttu, et see suudab läbi murda kahe vaktsiinidoosi antud kaitsest. Seetõttu võib nakatuda mitu korda enam inimesi kui Delta variandi puhul.

Kui uued variandid tulevad, siis levivad need põhiliselt inimeste hulgas, kes pole vaktsineeritud ega haigust läbi põdenud. Seetõttu on nakatumiste arv vähenenud. Omikroni puhul aga haigestuvad ka kahe doosiga vaktsineeritud inimesed.

Kuivõrd Omikron nakatab ka neid, kes on vaktsineeritud või haiguse läbi põdenud, on raske prognoosida selle variandiga haigestumise raskust. Kõik sõltub sellest, kui hea kaitse raske haigestumise vastu annavad Omikroni puhul olemasolevad vaktsiinid. Teadlased loodavad, et mingi kaitse on olemas, aga kui nakatumisi tuleb korraga palju, siis ei pruugi sellest abi olla.

Kommentaarid
(Külastatud 2,042 korda, 1 külastust täna)