KUUM: Soome treeningsaaliettevõte kaebas ruumide sulgemise kohtusse ja sai võidu, saalid avati koheselt

Soomes Oulus tegutsev treeningsaalettevõte Liikku Oy kaebas kohtusse piirkondliku valitsusasutuse otsuse ruumide sulgemise kohta ja sai esialgse õiguskaitse korras võidu.

Tänase neljapäeva, 30. detsembri õhtul avatakse kohemaid kõik viis Liikku Oy treeningsaali Pohjanmaal.

Liikku Oy juht Johanna Riihijärvi ütles, et treeningsaalid pole mingi probleem ja aitavad pigem inimeste tervist tugevdada. Kui suurem osa soomlasi käiks treeningutel, siis oleksid ravikulud väiksemad ja rahvatervis paremas korras.

Põhja-Pohjanmaal suleti treeningsaalid 23. detsembril. Need on kinni olnud nädal aega. Riihijärvi ütles, et sulgemise otsus polnud põhjendatud, kuna pole teada, kui palju viirus treeningsaalides levib. Euroopas tehtud uuringust selgub, et 100 000 treeningsaali külastuse kohta tuli vaid üks nakatumine. Kas selle ühe nakatumise pärast on mõtet kõiki saale sulgeda?

Riihijärvi ütles, et treeningsaale on juba kaks aastat maha tehtud ja antud mõista, et sealt tulevad nakatumised ja haiguskolded. Samas pole selle kohta toodud mingit tõestust.

Näiteks Belgias on kohtu otsusega tühistatud koroonasulg, kuna ei suudetud tõestada, et koroona levib üritustel.

Riihijärvi ütles, et treeningsaalid on tegutsenud nakkushaiguste seaduse pühala 58D alusel, mille järgi tuleb hoida vahet ja üle 15 minuti ei tohiks teistega kokku puutuda. See peaks olema piisav piirang, kuna treeningsaalidest pole tulnud palju nakatumisi.

Riihijärvi sõnul pole olukord õiglane ka seetõttu, et Liikku saalides on pandeemia aja jooksul tehtud üle 3,6 miljoni treeningu, aga pole olnud ühtegi nakatumist. Tema sõnul pole õiglane, et tervist turgutavad spordisaalid pannakse kinni, aga inimesed saavad ringi aeleda kaupluste soodusmüükidel ning päevasel ajal õlut juua. Praegune olukord kahjustab kõiki treeningsaale ülalpidavaid ettevõtteid. Samas on ettevõtlus põhiseaduslik õigus, aga selle piiramisest on saanud automaatne harjumus.

Kommentaarid
(Külastatud 1,619 korda, 1 külastust täna)