KUUM: Soome tervishoiutöötajate sundvaktsineerimise eelnõu liikus edasi parlamenti, see puudutab ka koristajaid

Soome valitsus saatis täna kolmapäeval, 8. detsembril parlamendile edasi tervishoiutöötajate sundvaktsiuneerimist võimaldava seaduseelnõu.

Vaktsineerimiskohustus ei puuduta eelnõu järgi ainult arste ja õdesid, vaid kõiki, kes töötavad koos koroona riskirühmadega. Sellised töötajad on ka näiteks koristajad ja köögitöölised, vahendab Iltalehti.

Seaduseelnõu mõte on selles, et tervis on samuti põhiseaduse järgi kaitstud, ütles pere- ja põhiteenuste minister Krista Kiuru. Tema väitel on ka õiguskantsler märkinud, et tervishoiutöötajate puhul saab eeldada vaktsineerimist.

Tegemist on valitsuse poolt esitatud uue nakkushaiguste seaduse paragrahviga, mis nõuab kõigilt koroona riskigruppidega kokku puutuvatelt inimestelt koroonatõendi esitamist.

Seaduseelnõu järgi saab tervishoiuga seotud tööl hoida ainult erandjuhul sellist inimest, kel pole esitada tõendit läbitud vaktsiinikuuri või 6 kuud varem põetud haiguse kohta. Kui töötajal on meditsiiniline vastunäidustus vaktsiini võtmisele, peab ta esitama tööle tulles kuni 72 tunni vanuse negatiivse koroonatesti tõendi.

Seadusemuudatus kohustab ka tööandjaid hoolitsema selle eest, et tervishoiu kliendid pole ohustatud.

Sotsiaal- ja terviseministeeriumi info kohaselt tuleb vaktsineerimata töötajale pakkuda muud tööd. Kui töötaja muud tööd vastu ei võta, siis pole tööandjal kohustust talle palka maksta.

Kui parlament selle seaduse vastu võtab, siis kehtib see ajutiselt kuni 2022. aasta lõpuni. Eelnõu menetlemine algab parlamendis juba neljapäeval, 9. detsembril.

Kui seadus vastu võetakse, siis üks osa hakkab kehtima kohe ja kaks ülejäänud osa 30 päeva pärast. Koheselt jõustub seaduse osa, mis võimaldab tööandjal töödelda töötata terviseandmeid. Kahe ülejäänud osa puhul kehtib üleminekuaeg, et töötajad saaksid lasta end vaktaineerida. Lisaks peavad tööandjad ette valmistama koroonatõendite kontrolli.

Kommentaarid
(Külastatud 769 korda, 1 külastust täna)