Kummaline lugu: Helsingis pidutsenud Soome peaministrit ei saadud kätte

Laupäeva õhtul, kui selgus välisminister Pekka Haavisto koroonaga nakatumine, ei olnud võimalik kätte saada peaminister Sanna Marinit, et teda sellest teavitada.

Väidetavalt polnud Marinil kaasas valitsuse telefoni, millele olulised sõnumid saadeti. Sõnumites olid valitsuse liikmetele antud juhised vältida igasuguseid kontakte.

Valitsuse liikmetele, kes olid reedel, 3. detsembril Haavistoiga kokku puutunud, anti juhis vältida kontakte juba laupäeva õhtul enne kella 20. Kell 22 edastati laiemale ringile samasugune teade, vahendab MTV.

Peaminister ütles aga meediale, et tal polnud kaasas valitsuse telefoni, kuhu need sõnumid saadeti. Samas oli aga Marinil kaasas parlamendi telefon, kuhu need sõnumid samuti saadeti. Sotsiaalmeedias märkis Marin, et ta sai sõnumitest aru nii, et midagi pole vaja ette võtta.

Helsingin Sanomate andmetel aga rääkis riigisekretär Henrik Haapajärvi peaministrile Haavisto nakatumisest laupäeva õhtul kella 20.30 ajal. Marin tunnistas, et ta oleks pidanud infot põhjalikumalt kontrollima. Marin ütles, et tal on alati kaasas üks ametitelefon, nii et ta on kättesaadav.

Marin kirjutas sotsiaalmeedias, et sai kontaktide vältimist puudutava teate kätte alles eile pühapäeval. Ta märkis, et tavaliselt on tal kaasas kaks telefoni, aga sel korral polnud ja ta oli vaadanud valitsuse telefonist teateid alles pühapäeva hommikul.

Peaminister kirjutas sotsiaalmeedias, et kui oli pühapäeval teate kätte saanud, siis võttis kohe tarvitusele meetmed ja broneeris testi aja. Esimese testi tulemus oli negatiivne. Täna esmaspäeval läheb ta teist teisti tegema.

Marin märkis, et väldib kontakte kuni teise testi tulemuste selgumiseni. Marin ütles Iltalehtile, et naaseb tööle, kui teise testi tulemus on negatiivne.

Marini tegemistest kirjutas ajakiri Seiska. Seal oli kirjas, et Marin käis laupäeva õhtul kahes kohas pidutsemas koos suurema seltskonnaga. Iltalehtile ütles Marin, et käis abikaasaga väljas.

Soome valitsus teatas Haavisto nakatumisest laupäeva õhtul. Tal puuduvad haigusnähud ja ta töötab kodus. Valitsuse turvajuht on andnud juhise vältida valitsuse liikmetel ja ametnikel kontakte. Lisaks tuleb neil juhise kohaselt teha test enne tööle naasmist. Kontaktide vältimise tõttu on ministrite tööplaanis lähipäevadel muudatused. Nii ei osale ministrid iseseisvuspäeva jumalateenistusel. Rahandusminister Annika Saarikko ei osale Brüsselis 6.–7. detsembril toimuval rahandus- ja majandusministrite kokkusaamisel Ecofin.

Soome valitsus kogunes viimati reedel. Valitsuse hoones toimuvatel koosolekutel tuleb kanda näomaski.

Kommentaarid
(Külastatud 856 korda, 1 külastust täna)