Kõrge vaktsineeritusega Norrat tabas koroonakatastroof: kehtestati karmid piirangud, keelati alkoholi müük baarides

Kõrge vaktsineeritusega Norras on toimunud väga hull koroonaplahvatus. Peaminister Jonas Gahr Støre ütles eile esmaspäeva õhtul teles esinedes, et Norras keelatakse täielikult alkoholi müük baarides ja söögikohtades.

Norras levib koroona väga kiiresti ja seda vaatamata suhteliselt kõrgele, 72-protsendilisele vaktsineeritusele. Võrdluseks, Soomes on vastav tase 74 ja Eestis 60 protsenti.

Karmid piirangud on esialgu jõus neli nädalat. peaminister ütles, et kõik, kes vähegi saavad jääda kaugtööle, peaksid seda tegema.

Norras on käivitatud kolmandate vaktsiinidooside andmise kampaania, selleks on kaasatud lisaks meedikutele apteekrid ja sõjaväelased. Eesmärgiks on võetud, et kõik üle 45-aastases saaksid kolmanda vaktsiinidoosi kätte jaanuari keskpaigaks.

Peaminister ütles, et vaktsiinid ei aita peatada nakkuse levikut, aga neist on abi raske haiguse ärahoidmisel.

Norras piiratakse koolide ja õppeasutuste tegevust, samuti kehtestatakse piirangud üritustele, kultuurielule ja vaba aja veetmisele. Transpordis ja mujal siseruumides nagu kaubanduskeskustes kehtestatakse maskikandmise kohustus. Söögikohtades kehtestatakse distantsi hoidmise kohustus klientide vahel.

Pühapäeval oli Norras koroona tõttu haiglas 331 patsienti, mis on pandeemia aja rekord. Eelolevatel nädalatel prognoositakse 5,4 miljoni elanikuga Norras 90 000-300 000 nakatumist päevas ja haiglasse satub 50-200 patsienti päevas.

Kommentaarid
(Külastatud 1,387 korda, 1 külastust täna)